Erdogan pozvao SAD da pomognu Turskoj u nadzoru zračne luke u Kabulu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je od Sjedinjenih Država financijsku, logističku i diplomatsku potporu kako bi osigurao tursku kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom Hamid Karzai u Kabulu, izvijestio je u utorak, 20. srpnja afganistanski medij Tolo.

Ako su svi ovi uvjeti zadovoljeni, Turska će razmotriti preuzimanje upravljanja zračnom lukom u Kabulu, kazao je turski vođa.

Netko bi, nakon ovih riječi, jednostavno mogao doći do zaključka kako je bilo čijoj vojsci lako kontrolirati zračnu luku u Kabulu ako bi iza nje stajala snažna potpora Washingtona u segmentima koje od njega traži Erdogan.

Podsjećamo: afganistanska vlada u Kabulu podupire tursko angažiranje u osiguranju tamošnje međunarodne zračne luke, ključne za dostavu pomoći i sigurnost u Kabulu smještenih stranih diplomatskih misija i drugih međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.

S druge strane talibani prihvaćaju Tursku kao vrlo važnu muslimansku zemlju za čitav islamski svijet, ali se kategorički protive nazočnosti bilo kakvih stranih snaga na afganistanskom teritoriju, uključno i turskih. U tom su smislu nedavno objavili i službeno upozorenje Ankari, o čemu smo već izvijestili i što možete pogledati ovdje.

Talibani službeno upozorili Tursku: NE turskoj okupaciji; borit ćemo se protiv vas fetvom o džihadu!
 

 

Komentari

komentar

You may also like