Erdogan prijeti Bruxellessu otkazom ulaska Turske u EU

Turska će odustati od ulaska u Europsku uniju ukoliko ona ne otvori nova pristupna poglavlja s Ankarom po tom pitanju, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

„Ukoliko oni to ne učine – do viđenja. Turska nije rob koji čeka ispred vrata. Ukoliko točke budu otvorene, onda ćemo sjesti i razgovarati. Drukčije nemamo o čemu razgovarati“, izjavio je Erdogan pred zastupnicima parlamenta iz turske vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Erdogan je već ranije izjavljivao kako će Ankara razmotriti stanje oko pristupa Turske Europskoj uniji ako po tom pitanju ne bude pozitivnih signala, ali i ukoliko se nastavi sadašnji neprijateljski stav pojedinih država članica EU prema Turskoj.

Njemačka vlada zalagala se protiv zaustavljanja pregovoračkog procesa. Ministar vanjskih poslova SR Njemačke Sigmar Gabriel to je nazvao „potpuno nepravilnom reakcijom“ i zauzeo se za iznalaženje novih formata dijaloga.

Dogovor o pridruživanju između EU (tada EEZ) i Turske potpisan je još davne 1963. godine, a zahtjev za članstvo u EU Ankara je podnjela 1987. godine. Pregovori o turskom priključenju započeli su 2005. g. ali su često bili vrlo složeni i obustavljani zbog različitih stavova po različitim pitanjima. Do sada je otvoreno 16 od 35 poglavlja pregovaračkog procesa. U ožujku 2016. godine vođe država članica Europske unije složili su se aktivizirati pristupne pregovore s Ankarom, u zamjenu za smanjivanje priljeva izbjeglica u EU preko turskog teriotorija.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like