Erdogan prijetnje SAD-a Turskoj nazvao neprihvatljivim

Prijetnje Sjedinjenih Država upućene Turskoj predsjednik Erdogan nazvao je neprihvatljivim i ni za koga korisnim.

„Riječi s prijetnjama ni za koga nisu korisne. Mi smatramo neprihvatljivim korištenje jezika prijetnji“, naglasio je turski predsjednik, komentirajući napetosti u odnosima između dviju država vezano uz slučaj američkog protestantskog pastora Andrewa Brunsona.

U intervjuu turskoj televiziji NTV, Erdogan je izjavio i to, da „u Turskoj ne postoje čak ni minimalni problemi vezani uz vjerske manjine“. „Mi ćemo nastaviti naš put bez nanošenja bilo kakvih šteta u sferi ljudskih sloboda, a također i pravnog sustava zemlje“, naglasio je turski vođa.

Podsjećamo: Andrew Brunson uhićen je u Turskoj u jesen 2016. g. pod optužbom za špijunažu i kontakte s u Turskoj proglašenim terorističkim organizacijama FETO i Radničkom strankom Kurdistana. Brunson je djelovao u gradu Izmiru, čije ga je tužiteljstvo i optužilo po navedenim točkama zbog kojih mu prijeti kazna zatvora do 35 godina. Nedavno ga je tamošnji sud, nakon vijesti o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja, prebacio u kućni pritvor. Slučaj je poglavito složen u smislu da Ankara FETO i njezinog vođu i disidenta Fethullaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD-u, smatra idejnim pokretačem pokušaja državnog prevrata u Turskoj u srpnju 2016.g. Washington oštro kritizira odluku turskog suda o svom državljaninu Brunsonu, a prošli četvrtak predsjednik Trump Ankari je čak i otvoreno zaprijetio uvođenjem sankcija. Jučer su upravo te Trumpove prijetnje bile jedna od glavnih točaka sjedinice turskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, pod predsjedanjem turskog lidera Recepa Erdogana. Njegove današnje riječi vjerojatno i ukazuju na zaključke te sjedice vezano uz pitanje Andrewa Brunsona.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like