Erdogan prijeti da bi mogao “iznenada jedne noći” napasti grčke Egejske otoke

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je do sada najizravniju vojnu prijetnju susjednoj Grčkoj. Zaprijetio je da će se “jedne noći iznenada sručiti” na Grčku napadom na egejske otoke na kojima su postavljene vojne baze. Erdogan je ovo rekao jučer na sajmu vojne tehnologije gdje je bio predstavljen i novi dron turske tvrtke Baykar, model Bayraktar Kizilelma, prenosi AP.

Erdogan je rekao da bi Grčka trebala “pogledati u povijest” i vidjeti koliko bi “teška cijena” bila otuđenje od Ankare. Ovakav dijalog među čelnicima članica zajedničkog vojnog saveza NATO-a je nezabilježen. “Njihova okupacija otoka nas ne obvezuje”, rekao je Erdogan. “Kada dođe vrijeme, učinit ćemo što je potrebno – možda ćemo se sručiti iznenada jedne noći”, tvrdi turski predsjednik koji kroz cijelu svoju vladavinu nema problema oko toga da se zamjeri drugim silama i čelnicima, No, ovakav komentar je zbilja neprimjeren i nepotreban i ne čini ništa dobro za zdrave diplomatske relacije.

Turska kaže da Grčka krši međunarodne sporazume militarizacijom otoka u Egeju, dok Grčka kaže da treba odvratiti na tursku agresiju. Atena se žali na česte prelete turskih vojnih aviona u Egejskom moru. Zemlje su se također sukobile oko prava na istraživanje nafte i minerala u Sredozemnom moru.

“Ne zaboravite Izmir”, dodao je predsjednik, sjećajući Grke na poraz grčke vojske u gradu, tada poznatom kao Smirna, 1922. godine. Tursko zauzimanje grada, koji je prethodno bio napola grčki po stanovništvu, uključivalo je uništavanje grčke i armenske četvrti i masakriranje stanovništva. Nemili događaji su se dogodili dok je Turska izlazila iz raspadajućeg Otomanskog carstva. Turska i Grčka su se također sukobile oko otoka Cipra 1970-ih koji je i dalje podijeljen na grčki i turski dio.

Komentari

komentar





You may also like