Erdogan protiv „karti koje će Turskoj ostaviti traku uz obalu Antalije“

Turski pro-vladin medij Yeni Afak izvijestio je danas kako Turska neće popustiti pred pritiscima i prijetnjama oko Istočnog Sredozemlja. To je u ponedjeljak, 7. prosinca,  izjavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodavši, kako Ankara neće dopustiti nikakav “imperijalistički ekspanzionizam” na moru. 

“Turska neće prihvatiti planove i karte čiji je cilj ograničiti je na traku uz obalu Antalije”, rekao je Erdogan na seminaru na Sveučilištu Akdeniz (Antalya), koji je održan posredstvom video-linka.

Prema njegovim riječima, bilo kakvi planovi i mape koji isključuju prava Turske na Istočno Sredozemlje “neprihvatljivi su”.

Podsjećajući na svoj prijedlog za održavanje međunarodne konferencije o toj regiji, Erdogan je izrazio uvjerenje kako se sporna pitanja mogu riješiti samo pregovorima svih regionalnih igrača za jednim stolom, i naglasio kako Turska „nikada nije bila na strani tenzija“, već se „zalagala za mir, suradnju i uspostavu pravde”.

“Vrlo pozorno pratimo razvoj događaja kako bismo zajamčili svoje interese i zaštitili prava svoje braće u Turskoj Republici Sjeverni Cipar (međunarodno nepriznata tvorevina na Cipru, priznata jedino od strane Ankare, op. GN.), izjavio je Erdogan, dodavši, kako Europska unija ne bi smjela biti nepravedna prema Turskoj i ciparskim Turcima.
 

Komentari

komentar

loading...

You may also like