Erdogan putuje u Kijev u nadi da će biti posrednik u odnosu Ukrajine i Rusije

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u danas putuje u posjet Ukrajini, nakon što je predložio da Ankara bude posrednik u smirivanju napetosti s Rusijom, bez zauzimanja strana. Turski dužnosnik rekao za Reuters da Ankara očekuje da će se napetosti doista ublažiti nakon susreta u Kijevu s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Ankara i Kijev su dan ranije objavili da će potpisati nekoliko sporazuma, među njima i onaj o slobodnoj trgovini.

Rusija odbacuje tvrdnje Zapada da planira invaziju na Ukrajinu te traži sigurnosne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u Ukrajinu.

Erdoganov posjet događa se nakon posjeta Kijevu od strane čelnika NATO članica UK, Poljske i Nizozemske. Turska ima dobre odnose s Ukrajinom i Rusijom, no rekla je da će kao članica NATO-a učiniti što je potrebno ako Rusija napadne.

Ankara se još u studenom ponudila da bude posrednikom, a turski diplomatski izvori prošli su mjesec otkrili da su i Kijev i Moskva otvoreni za tu ideju. Drugi turski dužnosnik, govoreći također pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će Erdogan u telefonskom pozivu pozvati dvije strane na suzdržanost, pa je dodao da Ankara želi nastaviti suradnju s objema “veoma važnim” državama.

Turski pristup nije “zauzimanje jedne strane”, rekao je dužnosnik. “Erdoganovom inicijativom i uz poruke koje će poslati, očekujemo da će se napetosti smiriti”, zaključio je.

Turska dijeli Crno more s Ukrajinom i Rusijom. Erdogan je kazao kako bi sukob u regiji bio neprihvatljiv te je upozorio Rusiju da invazija ne bi bila mudar potez. Iako gradi suradnju na području energetike i obrane s Rusijom, Turska se usprotivila politici Moskve u Siriji i Libiji, kao i ruskoj aneksiji Krima 2014. godine. Turska je Ukrajini prodala sofisticirane vojne dronove.

Komentari

komentar

You may also like