Erdogan razočaran: nakon gubitka Ankare čini se kako gubi i metropolu Istanbul

Iako vladajuća stranka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana „Stranka pravde i razvoja“ i njezin blok „Narodni savez“ na jučer održanim lokalnim izborima u Turskoj odnosi apsolutnu pobjedu na 51,63% lokalnih birališta, a njezin glavni konkurent – oporbena turska “Republikanska narodna stranka” i njezin blok „Savez nacija“ na 37,55% (radi se o rezultatima nakon obrađenih 99,9% biračkih mjesta), čini se kako pretjeranog razloga za zadovoljstvo predsjednik Erdogan zapravo i nema. Štoviše.

Naime, nakon godina vladavine nad turskom prijestolnicom Ankarom, „Stranka pravde i razvoja“ po prvi je put izgubila vlast nad tim gradom, koji je uvjerljivo došao u ruke oporbene „Republikanske narodne stranke“ i njezinog kandidata i budućeg gradonačelnika Mansura Yavasha. Pa iako je gotovo do posljednjeg trenutka Erdoganova stranka i njezina koalicija uspjevala zadržati minimalno vodstvo u najvećem i najvažnijem turskom gradu Istanbulu, čini se kako je i tamo došlo do neugodnog obrata. Sada je, kako se čini, i ta minimalna prednost iščezla. Kandidat oporbene „Republikanske narodne stranke“ Ekrem Imamoglu proglasio je svoju pobjedu za mjesto gradonačelnika Istanbula i pozvao Središnju izbornu komisiju (SIK) da čim prije objavi službene rezultate glasovanja. Naime, prema prethodnoj izjavi SIK-a, kandidat oporbene „Republikanske narodne stranke“ vodi ispred svog protukandidata iz vladajuće „Stranke pravde i razvoja“ Binalija Yildrima, bivšeg premijera i bivšeg predsjednika turskog parlamenta.

„Prema rezultatima nakon obrađenih 99,95% birališta, 4 168 546 glasa bilo je za nas, ja vodim ispred suparnika za 25 755 glasova. Podaci SIK-a vrlo su bliski našim vlastitim podacima. Njihova potvrda od strane SIK-a nas je obradovala tj. izbori su bili demokratski. Potrebno je čim prije te podatke objaviti službeno, što će spriječiti bilo kakve spekulacije“, izjavio je Imanoglu novinarima.

Treba nadodati kako vladajući „Narodni savez“ pobjeđuje u Bursi, Denisliju, Koneu, Gaziantepu i još nekim većim gradovima, ali gubi one ponajvažnije – Ankaru, Istanbul, Izmir, Mersinu, Antaliju i td.

Izlaznost na birališta bila je vrlo visoka, čak 84,66%.
Podsjećamo: na lokalnim izborima u Turskoj jučer su sudjelovali kandidati iz 12 političkih stranaka i koalicija. U prvoj polovici 2018. g. uoči prijevremenih općih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, vodeće političke snage zemlje ujedinile su se u dva velika bloka: „ Narodni savez“ (Cumhur İttifakı) i „Savez nacija“ (Millet İttifakı). Prvi je osnovan 20. veljače 2018.g. od strane vladajuće „Stranke pravde i razvoja“ i jedne od vodećih oporbenih stranaka – „Stranke nacionalističkog pokreta“ (MNP), što im je omogućilo ukupnu pobjedu na izborima 24. lipnja, a predsjedniku Erdoganu praktički dalo sultanske ovlasti i mogućnost dugogodišnje vladavine, gotovo do kraja idućeg desetljeća.

Kao protuteža tom bloku 3. svibnja prošle godine osnovan je blok „Savez nacija“, kojeg su činile oporbena „Republikanska narodna stranka“ (CHP) i „Dobra stranka“ (İYİ Parti). Njega je podržala stranka „Saadet“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like