Erdogan: reforma pravosuđa neće zaštititi zatvorenog kurdskog vođu

Recep Tayyip Erdogan u srijedu je rekao kako vjeruje da reforma tuskog pravosuđa neće “zaštititi” Selahattina Demirtasa, bivšeg predsjednika kurdske Narodne demokratske stranke (HDP) i predsjedničkog kandidata te stranke koji čeka suđenju u zatvoru već nekoliko godina.

“Nije na meni da interveniram u posao pravosuđa, ali nećemo zaštiititi takozvana prava terorista poput Selahattina Demirtasa”, rekao je Erdogan na novinskoj konferenciji, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Demirtas, bivši čelnik Narodne demokratske stranke (HDP) u zatvoru je od studenog 2016. pod optužbama za terorizam. Tužitelji traže 142 godine zatvorske kazne, a Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ranije je zatražio puštanje Demirtasa, argumentirajući da je njegovo pritvaranje nelegalno.

Bivši zamjenik premijer Bulent Arinc, član Erdoganove Stranke pravde i razvoja, pozvao je na Demirtasovo puštanje iz zatvora u studenom ove godine, da bi zbog toga nekoliko dana kasnije podnio ostavku na mjesto u savjetodavnom vijeću predsjednika Turske.

Komentari

komentar





You may also like