Erdogan: SAD ne poštivaju Tursku kao važnog NATO saveznika

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u petak, 11. prosinca, okarakterizirao navodne američke sankcije protiv Ankare zbog kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400 kao “nepoštivanje” važnog NATO saveznika (info: agencija Anadolu).

Prema Erdoganu, usprkos usvajanju zakona u američkom Kongresu kojim se administracija Donalda Trumpa poziva na uvođenje sankcija, Turska će “biti strpljiva” i nadgledat će “koja će se tendencija očitovati nakon dolaska na vlast nove američke administracije sljedećeg mjeseca”.

Prema navodima Reutersa, vjeruje se kako je Trump proteklih tjedana promijenio svoj dosadašnji smjer prema Turskoj nakon što je prethodno blokirao kongresnu preporuku o kažnjavanju Turske. Prema riječima “dobro obaviještenih izvora“, američke sankcije, koje bi mogle biti izrečene u najbliže vrijeme, bit će usmjerene na čelne osobe u turskoj vojnoj industriji, poglavito na šefa turske uprave za vojnu industriju Ismaila Demira .

Osim političkih političkih problema u odnosima s Washingtonom Ankara se suočava i s onima financijske prirode, prije svega padom domaće valute lire u odnosu na dolar. Lira je dodatno pala odmah nakon Reutersove objave kako je aktualni predsjednik Donald Trump spreman uvesti sankcije Turskoj zbog nabave ruskih sustava  S-400.

Dodatni pritisak na liru čine najave planova Europske unije za uvođenje restriktivnih mjera protiv Turske zbog njezinih “provokativnih” akcija na istočnom Sredozemlju. Za sada su odgovori Bruxellesa na tiu temu „kozmetički“ i usmjereni da davanje vremena Ankari da korigira svoije ponašanje u skladu s interesima EU, ali uvijek postoji mogućnost da Bruxelles naknadno pokrene strože, sektorske sankcijske mjere u odnosu na one jučerašnje – individualnog karaktera.

Podsjećamo: američki Kongres pozvao je Trumpa da Ankari nametne sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima (CAATSA) iz 2017. godine. Taj sankcijski prijedlog uključen je u Zakon o vojnom proračunu za iduću financijsku godinu kojeg je početkom ovog tjedna dvotrećinskom većinom usvojio Zastupnički dom Kongresa (što znači da predsjednik SAD-a na njega ne može staviti veto), a uskoro o njemu treba glasati i Senat.





Ovdje je zanimljivo podsjetiti kako je Erdogan 9. prosinca izjavio da će Turska razgovarati o napetostima sa SAD-om s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom nakon što on preuzme dužnost. Istodobno je bio skeptičan prema vjerojatnosti američkih sankcija u svezi turske kupnje ruskih protuzračnih sustava defanzivnog karaktera. Uskoro ćemo vidjeti je li bio u pravu.

 

 





Komentari

komentar

You may also like