Erdogan: sankcije SAD-a ne znače ništa, nastavljamo s operacijom u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je u svom zrakoplovu, vraćajući se iz posjeta Azerbajdžanu, pred novinarima komentirao američke pozive za pomirbu na sjevero-istoku Sirije, kazavši kako Turska ne namjerava sjedati za pregovarački stol s “teroristima” i da se „protuteroristička operacija“ nastavlja uspješno i u skladu s naznačenim planovima (info: agencija Anadolu).

Kao rezultat 7. dana operacije Erdogan je naveo prodor turske vojske 32 kilometra u dubinu sirijskog teritorija, kao i stavljanje pod nadzor autoceste M4 (povezuje krajnji sjevero-istok Sirije s Aleppom tj. zapadom zemlje, op. GN). Pritom je kazao kako su „teroristi od početka operacije ispalili po pograničnim djelovima Turske 700 granata i raketa“, pričemu je „poginulo 19 civila“. Naglasio je kako su u zoni grada Manbija (zapadno od Eufrata, u regiji Allepo, koji je jučer stavljen pod nadzor sirijske vojske, op. GN) u napadu Assadovih snaga poginuo 1 turski vojnik i da je „turska vojska odgovorila snažnom vatrom“, zbog čega je „Assadova vojska pretrpjela teške gubitke“. Zemlje Zapada, kazao je Erdogan dalje, žele na Tursku izvršiti pritisak ali turska se operacija nastavlja sve do ostvarenja postavljenih ciljeva.

Erdogan je izjavio kako je Ankara obavila razgovore sa SAD-om, Francuskom i Rusijom radi koordinacije djelovanja u Siriji, a kazao je i slijedeće: „Na prijedlog SAD-a za objavu primirja i prihvaćanje posredništva Washingtona ja sam odgovorio kako Turska neće sjedati za pregovarački stol s teroristima. SAD ne smiju stajati na putu turske borbe s teroristima… I to sam rekao Trumpu.“ Umjesto američkog posredništva Erdogan je, kako je kazao, Amerikancima predložio slanje u regiju delegacije SAD-a, koja „već 16. listopada treba stići u Ankaru“.

Pdsjećamo: američki predsjednik Donald Trump u utorak, 15. listopada, govoreći o oštrim protuturskim sankcijama izjavio je kako će u Tursku, na pregovore s Erdoganom, sutra otputovati američka delegacija na čelu s potpredsjednikom Mike Penceom. Pence bi Erdogana trebao uvjeriti u čvrsti stav američke administracije za nastavkom primjene protuturskih sankcija sve dok se ne postigne političko riješenje.

Komentari

komentarloading...

You may also like