Erdogan saziva izvanredni sastanak vlade zbog pobunjenih admirala

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saziva izvanredni sastanak vlade danas, 5. travnja, nakon što je skupina umirovljenih turskih admirala kritizirala vladin stav o konvenciji iz Montreuxa iz 1936. godine, što je prepoznato kao izravan izazov Erdoganovoj vladi. Sastanak će se održati u 15.00 po lokalnom vremenu, a u 18.00 turski čelnik sastat će se sa središnjim izvršnim odborom vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Skupina bivših admirala izjavila je u zajedničkom obraćanju u subotu, 3. travnja, da je pogrešna vladina politika propitivati ​​budućnost Konvencije Montreux, koja utvrđuje trenutačni status i uporabu Crnomorskih tjesnaca. Također je naznačeno kako je sporazum iz 1936. godine jamstvo mira na Crnom moru (info: Bloomberg).

Admirali su izdali izjavu nedugo nakon što je predsjednik parlamenta Mustafa Shentop sugerirao da Recep Tayyip Erdogan ima pravo odustati od sporazuma ako “on to želi”, iako je kasnije predsjednik zakonodavnog tijela izrazio rezervu, rekavši kako samo pokušava naglasiti ovlasti predsjednika, a ne upućivati na određeni politički program.

Podsjećamo: u subotu, 3. travnja,  103 umirovljena admirala turskih pomorskih snaga izdali su priopćenje osuđujući vladajuću AKP zbog “rasprave o konvenciji Montreux”. “Alarmantno je da je konvencija Montreux otvorena za raspravu u okviru izgradnje Istanbulskog kanala i one koja ima pravo poništiti međunarodne ugovore”, kazali su bivši admirali u izjavi.

Slika: tjesnaci Bospor i Dardanele
.Također su osudila vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP) zbog “islamiziranja” turske vojske“. „Alarmantno je da je Montreux konvencija otvorena za raspravu u okviru izgradnje Istanbulskog kanala i tko ima pravo poništiti međunarodne ugovore”, rekli su bivši admirali u izjavi, koju je prenio turski medij Ahval.

Konvencija Montreux, potpisana u Švicarskoj 1936. godine, dala je Turskoj pravo kontrole tjesnaca Crnog mora – Bospora i Dardanela, ograničavajući prolazak ratnih brodova za države koje nemaju izlaz na Crno more. Admirali su usvajanje ove konvencije nazvali “najvećom diplomatskom pobjedom koja je okončala mirovni ugovor u Lozani”, koja je definirala većinu granica moderne Turske 1923. godine, i izjavili da su turski tjesnaci “jedan od najvažnijih plovnih putova na svijetu. ” Prema njihovim riječima, konvencija je Turskoj omogućila da ostane neutralna tijekom Drugog svjetskog rata i još uvijek osigurava mir u Crnom moru.

 

 

Komentari

komentar
You may also like