Erdogan se nada da će Herzogov posjet biti “prekretnica u izraelsko-turskim odnosima”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je njegov sastanak s izraelskim kolegom Isaacom Herzogom bio prijelomni trenutak u odnosima između dviju zemalja, prenosi izraelski Ynet.

“Veoma mi je drago što sam ugostio počasnog predsjednika Herzoga ovdje u našoj rezidenciji u Ankari. Vjerujem da će ovaj povijesni posjet biti prekretnica u odnosima između Turske i Izraela”, rekao je u zajedničkoj izjavi s predsjednikom Herzogom nakon dvosatnog sastanka u predsjedničkoj palači u Ankari.

Herzog je prvi čelnik iz Izraela koja je posjetio Tursku u zadnjih 14 godina. Odnosi Izraela i Turske su formalizirani u ožujku 1949. kada je Turska bila prva muslimanska država koja je priznala Izrael. Obje zemlje dale su visoki prioritet vojnoj, strateškoj i diplomatskoj suradnji, dijeleći zabrinutost u pogledu regionalne nestabilnosti na Bliskom istoku. No, zadnjih nekoliko godina odnos je bio loš, a pogoršanje je započelo s Erdoganovom vladavinom. Dogodilo se nekoliko incidenata u kojima su stradali izraelski i turski državljani. Erdogan je u više navrata stao na stranu Palestine, a odbijao je osuditi pokret Hamas.

“Izrazio sam važnost koju pridajemo smanjenju napetosti u regiji i traženju rješenja kroz politiku dvije države. Skrenuo sam pozornost na poboljšanje životnih uvjeta Palestinaca”, rekao je Erdogan nakon sastanka, dodajući da Turska očekuje od Izraela da olakša daljnje humanitarne akcije namijenjene palestinskom narodu. S druge strane, Erdogan je u znaku dobre volje osudio antisemitizam kao “zločin protiv čovječnosti” i rekao da su “Turci i Židovi najbolji primjer suživota koji traje stoljećima. Nećemo dopustiti da se ova duga i posebna povijest zasjeni”. Herzog je rekao da “Izrael i Turska… mogu i trebaju surađivati ​​na mnogim poljima u regiji koju svi zovemo domom” te najavio da će turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sljedećeg mjeseca doputovati u Izrael.

Jedno posebno područje od interesa za Tursku i Izrael je prirodni plin. Erdogan je rekao da će posjet najaviti “novu eru” i da bi dvije zemlje mogle raditi zajedno na transportu izraelskog plina u Europu, oživljavajući ideju o kojoj se prvi put raspravljalo prije više od 20 godina.

Komentari

komentar





You may also like