Erdogan se obratio parlamentu: s Trumpom je pronašao jedinstveni stav o Siriji

Turska agencija Anadolu izvijestila je 15. siječnja o današnjem obraćanju predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zastupnicima turskog parlamenta, u kojem je on, između ostalog, kazao, su Turska i SAD dugo vremena imale različite poglede o stanju u Siriji, što je zabrinjavalo Ankaru jer su dvije zemlje strateški partneri.

Washington nije ispunjavao obećanja dana Ankari, poglavito u vrijeme predsjednika Baracka Obame. Stanje se promijenilo dolaskom na vlast Donalda Trumpa. U prosincu 2018.g., kada je Turska završila pripreme za „protuterorističku operaciju“ na istoku Sirije, američki predsjednik je obećao povući američke vojnike iz te arapske države, kazao je Erdogan. Međutim, nastavio je dalje, preksinoć je šef Bijele kuće na društvenim mrežama izjavio nešto što je izazvalo zabrinutost Ankare (o njegovom „ekonomskom opustošenju“ Turske, op. a.). Nakon toga održan je telefonski razgovor između dvojice predsjednika.

„Trump je ponovo uvjerio kako će SAD povući vojsku iz Sirije, a također je govorio i o spremnosti za osnivanje sigurnsone zone u toj zemlji. Vjerujem kako smo Trump i ja došli do jedinstvenog stava o stanju u Siriji“, kazao je turski vođa zastupnicima parlamenta. Prema njegovim riječima, „određeni krugovi“, koji su postali razlog krvoprolića u Siriji, mislili su kako će Trump stajati prekriženih ruku s obzirom na procese u regiji. „Ti su krugovi bili usmjereni na to, da se kriza, slična sirijskoj, proširi i na turski teritorij. Međutim, Ankara je presjekla, a i dalje će presijecati takve namjere“, kazao je predsjednik Erdogan.

Pozvao je građane da ne padaju pod utjecaj provokacijskih sila koje žele međuetničke sukobe u Turskoj, kazavši: „Turska je država i etničkih Kurda. Obraćam se našoj kurdskoj braći: ne podliježite provokacijama!“

Podsjećamo: predsjednik SAD-a Donald Trump je 19. prosinca izvjestio o povlačenju američke vojske iz Sirije, nakon što je, kako je objasnio, međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om oslobodila sve teritorije koje je pod svojim nadzorom u toj zemlji držao ISIL. Procjenjuje se kako je u Siriji krajem prosinca prošle godine bilo oko 2200 američkih vojnika. Prošli tjedan je objavljeno kako je počelo povlačenje prvog dijela teškog naoružanja američke vojske iz te zemlje.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like