Erdogan se osvrnuo na sinoćnji razgovor s Putinom i kritizirao Rusiju

Kao što smo već izvijestili, sinoć je održan telefonski razgovor između ruskog i turskog predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana, na inicijativu Ankare. Danas se na isti razgovor svojim komentarom osvrnuo turski predsjednik, u govoru održanom pred parlamentarnim klubom vladajuće turske Stranke pravde i razvoja.

Erdogan je izjavio kako je Putinu predložio „zajedničko sudjelovanje u rješenju karabahskog sukoba“. Osvrnuo se i na stanje u Siriji, naglasivši, kako turska vojska „može izvršiti novu operaciju“ u toj arapskoj zemlji, ako „teroristi ne odu od turske granice“. Pri teroristima ima u vidu kurdske postrojbe Narodne samozaštite, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom, konkretno – produženom rukom u Turskoj zabranjene Radničke stranke Kurdistana.

„Ugroze od strane Sirije u odnosu na našu zemlju se nastavljaju. Nedavno su bili neutralizirani teroristi koji su pripremali teroristički napad na naš teritorij. Razvidno je kako SAD nastoje stvoriti uz sirijsko-iračku granicu novu zonu vojnih aktivnosti, vjesnik novih tragedija. Ako teroristi ne napuste naše granice, mi ćemo početi djelovati“, kazao je turski predsjednik. Turska vojska u stanju je „očistiti Siriju od svih terorističkih organizacija“, kazao je Erdogan dalje, i dodao, kako je Rusija ovoga tjedna izvršila napad na „pobunjenike“ u sirijskoj regiji Idlib. U tom je smislu kritizirao Moskvu zbog njenog „ne htjenja za uspostavom mira na Bliskom istoku“.

„Napad Rusije na oporbeni kamp za obuku u zoni Idlib govori o odsustvu volje da se tamo uspostavi čvrsti mir i spokoj“, izjavio je Erdogan.

O spomenutom ruskom napadu već smo ranije opširnije pisali, što možete pogledati na poveznici ispod teksta.

(Video) Rusija snažnim napadom na Idlib odgovorila Turskoj zbog slanja terorista u Karabah





 

Komentari

komentar





You may also like