Erdogan službeno otvorio izgradnju kontroverznog morskog kanala Istanbul

“Danas otvaramo novu stranicu u razvoju Turske”- kazao je na velikoj ceremoniji predsjednik Erdogan, prenosi AA.

Tom ceremonijom je počela izgradnja morskog kanala “Istanbul” koji će biti dug 45 km i povezivati Crno i Mramorno more zapadno od Bospora.

“Vidimo Kanal Istanbul kao projekt koji će spasiti budućnost Istanbula na način da će osigurati sigurnost prolaska krot tjesnac Bospor i sigurnost građana koji žive u okolici”. U sklopu novog kanala će se izgraditi luke, mostovi, poslovni prostori i umjetna jezera.

Erdoganov glavni argument jest sve veće opterećenje i sve gušći promet u tjesnacu Bospor. Tvrdi da je prolaz postao nesiguran zbog sve većeg broja brodova koji prolaze kroz ovaj bitan prolaz. Problem je i sve veće zagađenje. Stručnjak za morski promet Mustafa Ilicali, tvrdi da je morski promet porastao za 72% od 2005. ovim tjesnacem, piše Al Jazeera.

S druge strane, kritičari novog, 20 milijardi $ vrijednog kanala tvrde da će učiniti štetu na nekoliko načina. Kao prvo, područje gdje će prolaziti novi kanal obiluje podzemnim rezervoarima pitke vode koje grad koristi. Osim toga, na tom području su jedne od rijetkih preostalih šuma oko Istanbula. Morski biolozi tvrde da će se na nepoželjan način izmiješati vode ova dva mora što će oštetiti morski život.

No, razlog novog kanala je i geopolitički. Turska je 1936. potpisala “Montreux konvenciju o režimu tjesnaca” kojim je Turska ipak dobila određenu kontrolu nad prolazom što skoro uopće nije imala prijašnjim “Ugovorom iz Lausanne”. Konvencijom iz Montreuxa, Turska u slučaju rata daje prednost prolaska državama potpisnicama (Francuska, UK, SSSR, Grčka, Jugoslavija, Japan, Rumunjska i Bugarska) i ograničava prolaz vojnim brodovima. Ugovor je imao zadatak dati Turskoj i saveznicima veću kontrolu nad tjesnacem u slučaju novih ratova. No, tim ugovorom Turska ne smije naplaćivati prolaz i ne smije ograničavati prolazak nevojnim brodovima u razdoblju mira.
U novom “Kanalu Instanbul” u kojeg bi Turska zasigurno preusmjerila velik dio brodova, Turska bi mogla naplaćivati prolaz brodovima i samostalno određivati tko može, a tko ne može proći.

Komentari

komentar

You may also like