Erdogan smijenio guvernera Središnje banke: slijedi kolaps lire?

U trenutku kada su se pojavili bljeskovi nade u oporavak turskog gospodarstva, predsjednik Recep Tayyip Erdogan donio je odluku o smjeni guvernera turske Središnje banke.

Odmah nakon te odluke turska valuta lira u ponedjeljak je pala za 2%. Ako je Erdoganov cilj bilo sniženje kamatnih stopa, odluka o smjeni šefa glavnog regulatora može imati neugodne posljedice jer opet može dovesti do smanjenja povjerenja u Središnju banku, koje će spekulantima dati novi povod za napad na liru. Erdogan je donio tu odluku svega tjedan dana nakon što je Banka za međunarodne naplate (The Bank for International Settlements – BIS) Tursku označila kao primjer nepravilnog ponašanja i štetnih političkih odluka, povezanih s političkim miješanjem u poslovanje Središnje banke.

Predsjednik BIS-a Agustin Carstens izjavio je kako turska vlada „podriva autonomiju središnje banke“ i da se zato vide „negativne posljedice“, a sve je to „negativni primjer“ kojeg mogu vidjeti druge zemlje, „kada vlada podriva samostalnost središnje banke“.

Ovdje je važno naglasiti kako Erdogan nije učinio ništa što je izvan njegovih ustavnih ovlasti, proširenih nakon rezultata prošlogodišnjih izbora. On je samo iskoristio svoje ovlasti da imenuje i razrješuje čelnu osobu središnje banke, za što je ranije bila potrebna potpora vlade.

Napetost je počela 12. lipnja kada je Središnja banke Turske odlučila kamatne stope ostaviti nepromjenjenim.

Novi šef turske Središnje banke trebao bi postati bivši zamjenik guvernera Murat Uysal. Iako je njegov stil vođenja poslova još uvijek nepoznat, analitičari smatraju kako će on rado sniziti kamatne stope do nule, čak i ako to dovede do kolapsa lire, koja je u posljednje vrijeme postala najpopularnija svjetska valuta zahvaljujući najvećoj kamatnoj stopi od čak 24%.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like