Erdogan: ‘Stajalište Turske o ulasku Finske i Švedske u NATO nije pozitivno’

Dugogodišnja članica NATO-a Turska prati raspravu o Finskoj i Švedskoj koje se žele pridružiti savezu, ali za sada nema pozitivan stav, rekao je predsjednik te države u petak, izvještava Anadolu Agency.

“Trenutno pratimo razvoj događaja. Trenutno nemamo pozitivan stav o pitanju Švedske i Finske (ulazak u NATO)”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima nakon molitve petkom u Istanbulu. Rekavši da su te “skandinavske zemlje poput pansiona terorističkih grupa”, Erdogan je dodao: “Postoje pristaše terorizma u parlamentu. Ne možemo biti pozitivni prema tome.”

U srpnju 2020. Turska je osudila videosastanak između švedskog ministra vanjskih poslova i članova terorističke skupine YPG/PKK, sirijske podružnice PKK (Kurdistanska radnička stranka). Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da incident “postavlja ozbiljna pitanja o pristupu Švedske borbi protiv terorizma kao prioritetnoj stvari”.

Prema pravilima NATO-a, svaka odluka o proširenju mora biti donesena “jednoglasnim sporazumom”, čime se Turskoj zapravo daje ovlast da stavi veto na sve nove članice.

Potez SAD-a za YPG/PKK ‘neprihvatljiv’

Osvrćući se na odluku SAD-a o ukidanju sankcija regijama u Siriji pod kontrolom YPG/PKK, Erdogan je naglasio da je YPG/PKK teroristička skupina i da “Turska ne može prihvatiti” takvu odluku. “Nemamo luksuz zanemarivanja terorista. To govorimo svim zemljama koje nam se čine prijateljskim”, rekao je, pozvavši ih da “paze” sa svojim postupcima. YPG i dalje kontrolira velike dijelove sjeveroistočne Sirije uz potporu SAD-a.





PKK je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj i SAD-u. No, Washington se suzdržao od sličnog imenovanja YPG/PKK i, unatoč nepokolebljivim prosvjedima Ankare, nastavlja s organizacijom surađivati ​​u borbi protiv terorističke skupine Daesh/ISIS.

O Turskoj operaciji Claw-Lock u Zapu, sjevernom Iraku, pokrenutoj u travnju za borbu protiv terorističkih jedinica PKK preko turske granice, Erdogan je rekao: “Trenutno su 82 terorista neutralizirana u sklopu operacije Claw-Lock od jučer.”

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK je, prema navodima turskog ministarstva vanjskih poslova, odgovorna za smrt preko 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad.





Komentari

komentar

You may also like