Erdogan: Švedska ne može računati na podršku za NATO nakon paljenja Kurana

Posljednjih su godina pitanja vezana uz imigraciju i integraciju muslimanskih imigranata postala sve istaknutija u švedskoj politici. Neke političke stranke, posebice one krajnje desnice, iskoristile su ta pitanja kako bi pridobile potporu promicanjem antiimigrantskih i antiislamskih osjećaja. To je dovelo do povećane napetosti između različitih skupina u švedskom društvu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je u ponedjeljak da Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu, javlja dpa.

“Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti nikakvu podršku od nas po pitanju NATO-a”, rekao je Erdogan u Ankari.

Švedskoj je potrebno odobrenje Turske da postane članica NATO-a. Napetosti između dviju zemalja porasle su posljednjih tjedana zbog čega se produžio put Švedske ka članstvu u NATO-u.

Rasmus Paludan, protuislamski političar i aktivist iz Danske održao je manji prosvjed u švedskoj prijestolnici u subotu. Prema švedskim medijima spalio je Kuran blizu turskog veleposlanstva. Erdogan je porčio da je to “sramota“.

Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Svih 30 članica NATO-a mora ratificirati švedsko članstvo u NATO-u, a to do sada nisu učinile još samo Turska i Mađarska. Turska optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima – Kurdistansku radničku partiju i organizaciju Fethullaha Gulena koju smatra odgovornom za neuspješni vojni puč iz 2016. Ankara zahtijeva od Švedske izručenje niza ljudi.

Tenzije između Stockholma i Ankare posebno su se povećale dva tjedna nakon prosvjeda na kojem je za noge obješen lutak s likom Erdogana u Stockholmu.

Turska otkazala posjet švedskog ministra obrane nakon što je Stockholm dopustio protuturske prosvjede

Komentari

komentar

You may also like