Erdogan: “Talibani bi trebali završiti okupaciju zemlje svoje braće”

Uloga Turske u Afganistanu sve je zanimljivija. Erdogan je najavio kako je turska vojska spremna, kao dio NATO saveza, čuvati aerodrom u Afganistanu i nakon povlačenje američke vojske. Talibanski glasnogovornici su u više navrata kazali kako cijene Tursku kao muslimansku zemlju, ali da je ostanak bilo koje NATO vojske nakon 11.9. kršenje dogovora. Prije tjedan dana su talibani izjavili kako je uloga Turske “nepromišljena” te najavili da će se protiv “okupacije” Turske boriti kao da je riječ o džihadu.

Erdogan je danas izjavio da talibani “trebaju okončati okupaciju zemlje svoje braće i odmah pokazati svijetu da je mir zavladao Afganistanom”. Također je dodao da pristup koji talibani imaju nije način na koji bi se muslimani trebali odnositi jedni prema drugima, prenosi Reuters. Erdogan je kazao kako je spreman pregovarati s talibanima oko uvjeta čuvanja aerodroma. Talibani trenutno drže oko pola od 400 afganistanskih općina.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo pravednu raspodjelu truda oko čuvanja aerodroma jer je on bitan za “neometane i sigurne diplomatske misije u Afganistanu.”

 

Komentari

komentar
You may also like