Erdogan: talibani su zatražili da Turska upravlja aerodromom u Kabulu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi da njegova zemlja još nije odlučila kako će odgovoriti na zahtjev talibana da pomognu u vođenju kabulske međunarodne zračne luke Hamid Karzai s obzirom na nestabilnu sigurnosnu situaciju, izvijestio je danas Hurriyet Daily News.

“Talibani su podnijeli zahtjev u vezi rada zračne luke u Kabulu”, rekao je Erdogan. “Talibani kažu: ‘Brinut ćemo sigurnost, a vi ćete njome upravljati.’ Ipak, još nismo donijeli odluku jer postoji mogućnost da će naši vojnici biti znatno ugroženi”.

Također je rekao da je tursko veleposlanstvo u Kabulu bilo domaćin sastanka s talibanima koji je trajao tri i pol sata. Dodao je da bi se “razgovori mogli ponovo održati ako bude potrebno”. Talibani su od Turske zatražili tehničku pomoć za upravljanje aerodromom. U isto vrijeme, skupina koja je brzo zauzela Afganistan ostala je nepokolebljiva u svom zahtjevu da se turska vojska povuče iz Afganistana zajedno s ostatkom NATO koalicije do kraja ovog mjeseca.

Turska je prethodno ponudila da zadrži svoju vojnu prisutnost u Afganistanu i da upravlja zračnom lukom Kabul nakon američkog povlačenja. Međutim, talibani oštro odbacuju ideju da ostane turska vojska, a njihovo brzo osvajanje Afganistana dodatno je potkopalo takve planove Ankare.

Turski predsjednik komentirao je stanje u Afganistanu netom prije odlaska za Bosnu i Hercegovinu.

Komentari

komentar





You may also like