Erdogan traži rješenje s dvije države za Cipar

Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak, nakon što je nedavno na izborima u Sjevernom Cipru pobijedio kandidat s takvom platformom, kako je vrijeme da se iznese realističan prijedlog za rješenje ciparskog pitanja s dvije države.

Turska je 1974. izvršila invaziju na Cipar i zauzela sjeverni dio otoka, gdje je proglašena Turska Republika Sjeverni Cipar koju kao samostalnu državu priznaje samo Ankara. Zadnji pokušaj ujedinjenja grčkog i turskog dijela otoka propao je sredinom 2017.

Govoreći na konferenciji za novinare s novoizabranim predsjednikom Sjevernog Cipra Ersinom Tatarom Erdogan je rekao kako je pristup ciparskih Grka blokirao dosadašnje pokušaje da se pronađe rješenje.

„U ovoj fazi, vjerujemo da će pokretanje pregovora na osnovi federacije biti gubitak vremena. Vjerujemo stoga da se rješenje s dvije države sada mora iznijeti na stol kroz realistični prijedlog”, izjavio je Erdogan u Ankari

Ankara je već ranije ranije poručila da se zauzima za rješenje ciparskog pitanja s dvije države, pri čemu optužuje vladu ciparskih Grka da ne želi pregovarati.

Tatar je kazao da je turski prijedlog da se održi neformalan sastanak između Turske, Sjevernog Cipra, Cipra, Grčke i UN-a „posljednja prilika” za dogovor.
Ranije u listopadu su vlasti Sjevernog Cupra otvorile plažu u gradu Varoshi koji se nalazi na ničijoj zemlji, a napušten je od turske invazije 1974., što su oštro kritizirali Cipar, Grčka i SAD.

Komentari

komentar

You may also like