Erdogan Trumpu: Turska je spremna osigurati sigurnost sirijskom gradu Manbiju

Turska je spremna preuzeti odgovornost za osiguranje sigurnosti u zoni sirijskog grada Manbija nakon povlačenja američkih vojnika, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tijekom jučerašnjeg (20. siječnja) telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Erdogan je pri tom osudio napad na američke vojnike u tome gradu, izvršen 16. siječnja, nazvavši ga „provokacijom“ onih snaga, koje nastoje omesti Trumpovu odluku o povlačenju američke vojske iz Sirije.

Turska državna agencija Anadolu objavila je kako je Erdogan Trumpu izrazio sućut glede pogibije američkih vojnika u Manbiju i naglasio kako Ankara neće dozvoliti da teroristička organizacija Radnička stranka Kurdistana i njezini sirijski ogranci vrše akcije, usmjerene na kršenje stabilnosti na sjevero-istoku Sirije.

Dvojica lidera dogovorila su se poduzeti zajedničke mjere s ciljem čišćenja Sirije od ostataka terorističke organizacije „Islamska država“ i sprječiti njezin povratak. Pri tom su se suglasili o nužnosti ubrzanja konzultacija između zapovjednika oružanih snaga dviju zemalja oko formiranja sigurnosne zone na sjeveru Sirije (između granice s Turskom i prostora naseljenog Kurdima istočno od Eufrata).

U terorističkom napadu u Manbiju poginuli američki vojnici 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like