Erdogan: Turska će biti među 10 najvećih svjetskih ekonomija

Turska će uskoro biti među 10 najvećih svjetskih gospodarstava, rekao je u subotu Erdogan, prenosi turska agencija AA.

“Sada smo na pragu nove i veće razvojne revolucije. Napravili smo iskorak koji će Tursku svrstati među 10 najboljih svjetskih ekonomija jer smo izgradili osnovnu infrastrukturu, pružili sigurnost i pružili usluge koje građani zaslužuju u svakom području, ”, rekao je Recep Tayyip Erdogan u video obraćanju tijekom otvaranja novodovršenih projekata i objekata u crnomorskoj pokrajini Zonguldak.

Rekao je da će se cilj postići povećanjem investicija, zaposlenosti, proizvodnje, izvoza i suficita na tekućem računu. “Nema sumnje da ova velika revolucija neće biti tako laka, ali usredotočili smo se na proizvodnju i izvoz kako bismo iskoristili ovu priliku tijekom pandemije”, rekao je predsjednik. Erdogan je više puta rekao da će Turska, članica G20,  foruma 20 najvećih svjetskih ekonomija, uspjeti u svom “ekonomskom ratu za neovisnost”. Ankara u zadnje vrijeme nastoji popraviti diplomatske i gospodarske odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom, Izraelom, Saudijskom Arabijom i Armenijom. 

Turska je, prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda u 2021., bila 21. najveća ekonomija svijeta. Dakle, nije još blizu cilja koji je najavio turski predjsednik. Od 2010. do 2017. turski BDP je naglo rastao (2011. čak 11%), ali se onda usporio i jedva rastao sve do posljednje godine. Naime, 2021., BDP je narastao čak 10.1%. No, istodobno je vrijednost turske lire pala za čak 44% u odnosu na dolar u 2021. zbog radikalne monetarne politike Erdogana i turske središnje banke. Turski predsjednik je više puta mijenjao čelne ljude Središnje banke, uvijek kada nisu ispunjavali njegovu monetarnu politiku. Iako je smanjenje kamatnih stopa doprinijelo devalvaciji lire, on se ne odriče svoje mantre: “kamate su uzrok, a inflacija rezultat”. Erdogan tvrdi da snižava referentnu kamatnu stopu kako bi potaknuo investicije, zapošljavanje, proizvodnju i privredni rast. Uporno ponavlja svoj stav da su visoke kamatne stope utjecale na porast cijena. Cilj ovakve ekonomije je veća ekonomska neovisnost Turske. Dok je devalvacija valute problematična u zemlji i kupovna moć Turaka je sve manje, inozemni investitori ili izvoznici profitiraju od slabe lire.

Komentari

komentar





You may also like