Erdogan: Turska će očistiti posljednja ‘teroristička gnijezda’ u Siriji

Turski predsjednik u ponedjeljak je nagovijestio moguću novu prekograničnu operaciju čišćenja terorističke organizacije PKK s granice sa Sirijom, piše Anadolu Agency.

“Nastavit ćemo našu borbu protiv terorizma. Naša odluka da uspostavimo sigurnu liniju dubine 30 kilometara duž naše južne granice je trajna”, rekao je Recep Tayyip Erdogan u obraćanju turskim diplomatima koji su nazočili 13. konferenciji veleposlanika u glavnom gradu Ankari. “Nadam se da ćemo uskoro spojiti dijelove ove sigurnosne zone tako što ćemo očistiti posljednja područja u kojima se ugnijezdila teroristička organizacija u Siriji”, dodao je. Erdogan je rekao da je Turska pokazala cijelom svijetu da “nema mjesta za terorizam” u budućnosti Turske.

Od 2016. Ankara je pokrenula tri uspješne protuterorističke operacije preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika: Štit Eufrata (2016.), Maslinova grančica (2018.) i Proljeće mira (2019).

U svojoj više od 35 godina dugoj ‘terorističkoj’ kampanji protiv Turske, PKK – koji Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – odgovoran je za smrt više od 40 000 ljudi. YPG je sirijski ogranak PKK-a, navodi Anadolu.

Turska poziva na dijalog između Rusije i Ukrajine

Od početka rusko-ukrajinskog rata, Turska je tvrdila da “neće biti pobjednika”, rekao je predsjednik Erdogan, dodajući: “Na sastancima sa Zelenskim i Putinom, naglasili smo da probleme treba rješavati dijalogom.”





Erdogan je ustvrdio da je Turska, unatoč preprekama, nastavila s naporima i osigurala provedbu prošlomjesečnog sporazuma o koridoru žita. Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. srpnja u Istanbulu sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz ukrajinskog žita koje je zapelo zbog rata, koji je sada u šestom mjesecu. “Brodovi sada plove kao što znate. Tako smo pridonijeli sigurnosti opskrbe u svijetu u vrijeme kada je prijetila kriza s hranom. Do sada smo uspjeli provesti ovaj sporazum bez ozbiljnih problema”, rekao je predsjednik.

Od prvog isplovljavanja 1. kolovoza, do sada je 10 brodova koji su prevozili preko 300 000 tona žita napustilo ukrajinske luke.

Kandidature Švedske i Finske za NATO





Erdogan je ponovio da Turska neće zauzeti pozitivan stav prema zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u NATO-u ako ne ispune svoja obećanja o borbi protiv terorizma. “Imamo jasan i čvrst stav prema Finskoj i Švedskoj. Članstvo ovih dviju zemalja u NATO-u neće biti odobreno dok se ne ispune obećanja dana našoj zemlji”, rekao je.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u u lipnju, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Potom je Turska izrazila primjedbe na zahtjeve za članstvo, kritizirajući zemlje zbog toleriranja, pa čak i podržavanja terorističkih skupina.

Trilateralni sporazum potpisan među zemljama u lipnju propisuje da Finska i Švedska neće pružati potporu YPG/PYD-u, sirijskom ogranku PKK-a, niti terorističkoj organizaciji Fetullah (FETO) – skupini koja stoji iza neuspješnog puča u Turskoj 2016. – i rekao je kako Ankara pruža punu potporu Finskoj i Švedskoj protiv prijetnji njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Turski parlament još mora ratificirati zahtjeve Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

“Naša zemlja je ostavljena sama u svojoj borbi ne samo s PKK-om i njegovim ekstenzijama, već i s FETO-om. Još uvijek ne prihvaćamo da kolovođa FETO-a (Fetullah Gulen) slobodno hoda unatoč mnoštvu dokumenata koje smo dali američkim vlastima, “ rekao je Erdogan, misleći na neuspjeh SAD-a da izruči Gulena, koji živi u američkoj državi Pennsylvaniji. “Nijedna zemlja NATO-a ne bi trebala biti sigurno utočište za FETO-ove nitkove i teroriste PKK-a koji bježe od turske pravde”, zaključio je.

 

Komentari

komentar

You may also like