Erdogan: Turska će poslati žito u Afriku ako se ruski izvoz deblokira

Turska će slati žito i druge relevantne proizvode u afričke zemlje u potrebi ako se ruski izvoz dopusti preko Crnog mora, rekao je turski predsjednik u petak.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju novinarima u zrakoplovu nakon svoje trodnevne balkanske turneje ponovio stav svog ruskog kolege Vladimira Putina, rekavši da se ukrajinsko žito izvozi u bogate zemlje, a ne u one kojima je potrebno.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. srpnja u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio obustavljen nakon što je u veljači počeo rusko-ukrajinski rat. Zajedničko središte za koordinaciju dužnosnika triju zemalja i UN-a uspostavljeno je u Istanbulu radi nadzora pošiljki.

Iako to nije službeno dio dogovora, dogovoreno je da će sankcije na ruski izvoz biti ukinute kada Rusija dopusti kretanje brodova kroz ukrajinske luke.

Pomoć siromašnim zemljama kroz žitni koridor

Erdogan je rekao kako očekuje “širok i detaljan” sastanak s Putinom na marginama godišnjeg samita čelnika Šangajske organizacije za suradnju u uzbekistanskom Samarkandu od 15. do 16. rujna.





“Na ovom sastanku ćemo uglavnom razgovarati o pitanju žitnog koridora. Da budem iskren, smatram točnim Putinove primjedbe da ‘žito ide u bogate zemlje, a ne u siromašne’. To ne bi trebao biti slučaj”, rekao je. “Pravi” cilj trebao je biti pomoć siromašnim zemljama putem žitnog koridora, ali “trenutačno se čini da to nije slučaj”, dodao je turski predsjednik. “Turska će u Samarkandu tražiti od Putina “da šalje ruske proizvode brodovima koji prolaze koridorom. Posebno ćemo ga zamoliti da ovo pokrene”, rekao je Erdogan.

Putin je ranije u srijedu ustvrdio da se “gotovo sve” žitarice koje se izvoze iz ukrajinskih crnomorskih luka “ne šalju u najsiromašnije zemlje u razvoju, već u zemlje Europske unije”. “U okviru Svjetskog programa hrane UN-a, koji podrazumijeva pomoć zemljama u nevolji, ukrcana su samo dva broda, naglašavam, samo dva od 87, a na njima je od 2 milijuna tona izvezeno 60 000 tona hrane; to je svega 3% količine koja se šalje u zemlje u razvoju”, rekao je Putin.

Otkako je prvi brod isplovio prema ugovoru 1. kolovoza, najmanje 100 brodova prevezlo je više od 2,5 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.​​​​​​





Europska energetska kriza

Erdogan je također kazao da je s Putinom razgovarao o cijenama prirodnog plina i rekao da ima za cilj osigurati pozitivan ishod za dobrobit turske javnosti. O europskoj energetskoj krizi, Erdogan je rekao da ruski predsjednik nije donio “proizvoljnu” odluku o izvozu plina u Europu.

Rekao je da su zemlje poput Njemačke počele koristiti svoj bazen Ruhr, važnu termoelektranu. “Europa nije tako ugodna i mirna kao što bi se moglo misliti. Ide negdje sasvim drugačije… Srećom, mi za sada nemamo takav problem. Rusija nam ne nameće nikakve sankcije”, rekao je.

Ova zima neće biti laka za Europu, zaključio je Erdogan.

 

Komentari

komentar

You may also like