Erdogan: Turska i Izrael mogu zajedno donijeti plin u Europu

Turska i Izrael mogu zajedno raditi na transportu izraelskog prirodnog plina u Europu, a dvije zemlje će razgovarati o energetskoj suradnji tijekom razgovora sljedećeg mjeseca, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Reuters.

“Možemo koristiti izraelski prirodni plin u našoj zemlji, a osim korištenja, možemo također sudjelovati u zajedničkim naporima da ga prenesemo u Europu”, rekao je Erdogan u petak na povratnom letu iz Ukrajine. U okviru očitog ublažavanja odnosa između Izraela i Turske, nakon godina napetosti, Erdogan je u četvrtak rekao kako će izraelski predsjednik Isaac Herzog posjetiti Tursku sredinom ožujka. “Ova pitanja bit će na našem dnevnom redu s gospodinom Herzogom tijekom njihova posjeta Turskoj”, dodao je Erdogan.

Ipak, izraelski predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu. U studenom je Erdogan razgovarao s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom, što je bio prvi takav poziv u posljednjih nekoliko godina. Dvije zemlje su međusobno protjerale veleposlanike 2018. nakon žestokog sukoba oko teme izraelske okupacije Zapadne obale i politike prema Palestincima. S druge strane, Izrael je pozvao Tursku da odustane od potpore Hamasu, skupine koja vlada Gazom. Međutim, Turska radi na popravljanju svojih zategnutih veza s regionalnim silama. Možda takvo popravljanje odnosa ima veze i s naglim padom vrijednosti turske lire.

Također, Erdogan se u srijedu sastao s Nachirvanom Barzanijem, predsjednikom iračke poluautonomne kurdske regije. Upitan o čemu se razgovaralo, Erdogan je rekao da Ankara želi potpisati sporazum o opskrbi prirodnim plinom s Irakom i o tome se vode razgovori. “Sada smo postavili pitanje Iraka na svoj dnevni red. Možda će doći do opskrbe prirodnim plinom iz Iraka u Tursku”, rekao je Erdogan, dodajući da je Barzani obećao olakšati te pregovore.

Komentari

komentar





You may also like