Erdogan: Turska i Rusija pristaju besplatno isporučivati ​​žito zemljama u nevolji

Turska i Rusija dogovorile su se besplatno opskrbljivati ​​hranom zemlje kojima je potrebna, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Tijekom naših razgovora s [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom, složili smo se besplatno slati žitarice zemljama u potrebi. Osigurat ćemo da brodovi s žitaricama stignu do zemalja koje trenutno pate od teške prehrambene krize i gladi”, naglasio je turski čelnik.

Prema Erdoganovim riječima, o toj je inicijativi razgovarao i s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Osim toga, predsjednik je najavio svoju namjeru pokrenuti pitanje opskrbe afričkih zemalja hranom na predstojećem summitu G20 na Baliju. Erdogan je izjavio da su pokušaji zapadnih zemalja da podučavaju lekcije čovječnosti, a ignoriraju patnju ljudi u Africi, sramota. Istodobno je istaknuo kako Turska nije iznenađena mentalitetom i ponašanjem Europe, ali ga ne prihvaća.

Predsjednik Putin je 2. studenoga objavio da je Rusija, čak i ako se povuče iz sporazuma o žitu, spremna opskrbljivati ​​žitom najsiromašnije zemlje. Posebno je istaknuo činjenicu da je posao sa žitom izveden pod izlikom osiguranja interesa prehrambene sigurnosti najsiromašnijih zemalja, ali im je samo 4% žita isporučeno s teritorija Ukrajine. Također je uvjerio da se Rusija ubuduće neće miješati u opskrbu Turske žitaricama iz Ukrajine.

Turska naglašava važnost izvoza ruskih žitarica i gnojiva





Komentari

komentar

You may also like