Erdogan: Turska je već kupila ruske S-400 i taj je posao gotov!

Agencija Reuters objavila je sinoćnje riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, o tome, da je Turska već kupila ruske protuzračne raketne sustave S-400 i da se nada kako će oni biti isporučeni već u srpnju ove godine.

Ta vijest može snažno zaoštriti odnose između Ankare i Washingtona, koji ne odustaje od nastojanja da svoga saveznika u NATO-u odgovori od navedenog posla s Rusijom, navodi Reuters. SAD se boje da će ruski S-400 u Turskoj negativno utjecati na sigurnost NATO-ovih oružanih sustava, ali i ugroziti tajne informacije o zrakoplovu 5. generacije F-35, te je taj posao zbog toga „neprihvatljivi rizik“.

Erdogan je sinoć izjavio slijedeće: „Turska je već kupila obrambene sustave S-400. Posao će se ostvariti. Nadam se da će ti sustavi biti isporučeni u našu zemlju slijedeći mjesec.“

Podsjećamo: vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan prošli je tjedan upozorio Tursku da će je SAD isključiti iz programa proizvodnje lovačkog zrakoplova F-35 ako ne odustane od kupnje ruskih S-400. Ta je izjava u Turskoj snažno kritizirana od strane političkih i medijskih krugova. Turski ministar obrane Hulusi Akar priopćio je kako će odgovor na Shanahanovo pismo biti gotov u nadolazeće skoro vrijeme. Ovdje treba napomenuti kako turski predsjednik dolazi na summit G20 u japansku Osaku krajem lipnja, i da tada, na marginama summita može razgovarati s američkim kolegom Donaldom Trumpom. Zapravo, to je vjerojatno i njihov posljednji susret prije dogovorene isporuke ruskih sustava S-400 Turskoj, a samim time i posljednja nada američke strane da se Ankara u zadnji čas može predomisliti. Ali ta je nada vrlo slabašna i, zapravo, na nju više malo tko ozbiljno računa.

Ako se ovaj posao uistinu realizira do kraja, Turska će se, nedvojbeno, u očima međunarodne zajednice pozicionirati u samostalnog vanjskopolitičkog čimbenika tj. zemlju koja je spremna samostalno donositi odluke na način kako to primarno odgovara njezinim nacionalnim interesima. Jer othrvati se ovako snažnim američkim pritiscima (naravno, ako u tome uspije, jer dok se ruski sustavi i stvarno ne nađu na turskom teritoriju ništa se u ovom i ovakvom svijetu ne može smatrati završenim) ne može značiti ništa drugo osim toga. Koliku će cijenu Ankara zbog svoje samostalnosti morati platiti sasvim je drugo pitanje. Ali ima li sloboda uopće cijenu?

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like