Erdogan: Turska neće Kurdima dozvoliti osnivanje pseudodržave na sjeveru Sirije

Turska neće dozvoliti teroristima iz PYD (glavna politička stranka sirijskih Kurda, op. GN) i YPG (glavne oružane postrojbe sirijskih Kurda, op. GN.) izgradnju pseudodržave na sjeveru Sirije, prenijela je turska agencija Anadolu riječi predsjednika Recepa Tayipa Erdogana na susretu  s predstavnicima vlade u Ankari.

Turski vođa je kazao kako „netko ratuje“ s ciljem osnivanja „nekakve kurdske države“. „Takve razgovore smatram prijetnjom na adresu braće Kurda. Uvjeren sam kako Kurdi neće dozvoliti da se na sjeveru Sirije na granici s Turskom pojavi takva struktura“, naglasio je turski predsjednik Erdogan.

„Teroristi su htjeli izgraditi kontrolnu zonu na sjeveru Sirije s izlazom na Sredozemno more. Turska će prema njima postupiti isto onako kako danas postupa pri uništenju objekata terorista (iz zabranjene Radničke stranke Kurdistana, op. GN.)…“, kazao je turski čelnik.

Obećao je kako će turska vlada presijeći bilo kakve pokušaje podjele države, dodavši, kako je „Turska jedna cjelina veličine 780 tisuća kvadratnih kilometara“.

Također je, govoreći o daljnjem važenju izvanrednog stanja, izjavio, kako je njegova glavna uloga aktivna borba protiv terorista i da, dok ta borba, kao i uspostava sigurnosti i stabilnosti u jugo-istočnim regijama zemlje ne bude završena,   on (Erdogan) ne može govoriti „o uspjehu svoje misije na dužnosti predsjednika“.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like