Erdogan: Turska neće nikome odgovarati za operacije na sjeveru Sirije i Iraka. Označeni gradovi napada

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da vojne operacije turske vojske u sjevernoj Siriji i Iraku “ne bi trebale” nikome smetati i da Ankara za njih nikome neće odgovarati.

Turska od 20. studenoga provodi zračnu operaciju protiv sirijskog krila zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) u sjevernoj Siriji, a  – zabilježeni su napadi na sirijski pogranični grad Kobani, kao i u sjevernom Iraku. Erdogan je operaciju nazvao uspješnom i nije isključio da će nakon nje uslijediti kopnena.

“Turska je i dalje odlučna stvoriti sigurnosnu zonu na svojim južnim granicama dubine 30 km. Ne trebamo ni od koga dobiti dozvolu da poduzmemo korake koji se tiču ​​sigurnosti naše domovine i našeg naroda, i nikome nećemo biti odgovorni,” – prenosi Erdoganove riječi turska agencija Anadolija.

Erdogan je također naglasio kako je neprihvatljivo da niz zemalja podupire teroriste Kurdistanske radničke stranke (PKK), zabranjene u Turskoj, “koji se skrivaju iza imena PYD i YPG u sjevernoj Siriji, a također se nazivaju Sirijske demokratske snage (SDF)”.

Ovdje podsjećamo kako postrojbe SDF-a podupiru Sjedinjene Države.

“Turska neće tolerirati licemjerje onih koji podupiru terorističke organizacije”, rekao je dalje tursko vođa.





Komentirao je napade turske vojske na terorističke ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji i kazao: “Nitko ne bi trebao biti zabrinut zbog vojnih operacija Turske usmjerenih na jačanje sigurnosti i mira.”

“Nitko ne može praznim prijetnjama prisiliti našu zemlju da zauzme stav suprotan njezinim interesima na političkom, diplomatskom, gospodarskom i vojnom planu. Nitko ne bi trebao biti zabrinut zbog politike Turske koja se temelji na pravdi, solidarnosti i diplomatskim inicijativama temeljenim na načela prijateljstva i suradnje” – kazao je turski čelnik.

Turske oružane snage gotovo su završile pripreme za kopnenu operaciju u Siriji i samo čekaju odluku šefa države, izjavila su za britanski Reuters dvojica visokih turskih dužnosnika .





“Sve pripreme su završene. Sada je potrebna politička odluka”, kazao je jedan od sugovornika agencije.

Prema njegovim riječima, ciljevi operacije bit će gradovi Manbij, Kobani i Tell Rifat kako bi se stvorila jedinstvena zona između različitih teritorija Sirije koji su pod kontrolom Ankare od 2016. godine.

Odluka o pokretanju operacije mogla bi biti donesena na današnjoj sjednici vlade, nagovijestili su izvori.

Turska od 20. studenoga provodi zračnu operaciju u sjevernoj Siriji i Iraku protiv sirijskog krila PKK-a koji je zabranjen u zemlji. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao ju je uspješnom i nije isključio da će uslijediti kopnena operacija.

 

Komentari

komentar

You may also like