Erdogan: Turska počinje ratifikaciju finskog članstva u NATO-u

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u petak je izjavio da će Turska u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u nakon što je Helsinki poduzeo konkretne korake da ispuni svoja obećanja, javlja Reuters.

“Odlučili smo početi proces ratifikacije finskog pristupa NATO-u u našem parlamentu”, rekao je Erdogan, dodajući da se nada da će parlament odobriti finski zahtjev prije izbora 14. svibnja.

Na konferenciji za medije s finskim predsjednikom, Erdogan je rekao kako će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom, drugom kandidatkinjom za pristupanje NATO-u, o pitanjima terorizma te kako će njezino pristupanje izravno ovisiti o poduzetim mjerama. “NATO će postati jači članstvom Finske i vjerujem da će igrati aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti i stabilnosti”, dodao je Erdogan.

Finski predsjednik Sauli Niinisto pozdravio je plan Turske kazavši da je to „sigurno, za cijelu Finsku, vrlo važno“. Niinisto je pohvalio Erdogana i istaknuo da je on “jedan od rijetkih, ako ne i jedini koji razgovara svuda sa svima”.

Rekavši da je Stockholm “prigrlio teroriste, što nije bio slučaj s Finskom”, Erdogan je izjavio: “Kako će proces napredovati bit će izravno povezano s konkretnim koracima koje će Švedska poduzeti.” Erdogan je podsjetio da je Turska “predala popis od 120 terorista” u Švedskoj i pozvao švedsku vladu da ih “preda” Turskoj. “Nije moguće da zauzmemo pozitivan stav prema Švedskoj ako nam se ne izruče teroristi.”

Parlamenti 30 zemalja članica trebaju ratificirati zahtjeve novih zemalja za ulazak u NATO.

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Švedska i Finska prošle su godine poslale zahtjeve za ulazak u NATO, ali su se suočile s neočekivanim primjedbama Turske. Ankara kaže da je Stockholm utočište pripadnicima terorističkih skupina, što Švedska niječe. Dosad finski i švedski zahtjev za pristupanje NATO-u nisu ratificirale samo Mađarska i Turska.

Mađarska vladajuća stranka Fidesz u petak je objavila da će parlament glasati o zahtjevu Finske 27. ožujka i da će ona taj zahtjev poduprijeti dok je švedska aplikacija ostavljena za neki kasniji datum.

Finska očekuje podršku Turske za ulazak u NATO

Komentari

komentar

You may also like