Erdogan: Turska sebe vidi kao neodvojiv dio Europe

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska smatra sebe neodvojivim dijelom Europe, ali je poručio i da se prema Turskoj primjenjuju dvostruki standardi, objavio je Reuters.

“Vidimo sebe kao neodvojiv dio Europe. Međutim, to ne znači da ćemo pokleknuti pred otvorenim napadima na našu zemlju i naciju, prikrivenim nepravdama i dvostrukim standardima”, rekao je Erdogan u obraćanju članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP).

Atena je pozvala na uvođenje sanckija Turskoj zbog teritorijalnog spora u istočnom Mediteranu. Naime, Turska je poslala svoj istraživački brod, još u kolovozu, u područje koje Cipar i Grčka smatraju dijelom svog teritorija. Druge europske države kritizirale su tursko ponašanje te su pozvali Erdogana da se povuče, ali su za sada ostale samo na riječima. Erdogan je također podignuo tenzije zagovaranjem riješenja s dvije države na Cipru

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pogotovo je oštro kritizirao Erdogana.

Šef europske diplomacije Josep Borrell nedavno je izjavio da se Turska “sve više udaljava od EU-a”.

“Ne vjerujemo da imamo probleme s zemljama i institucijama koji ne mogu biti riješeni politički, dijalogom i pregovorima”, rekao je Erdogan.





Turska je zahtjev za članstvom u Europskoj uniji podnijela 1987., no analitičari se slažu da Turska nikada nije bila udaljenija od EU-a nego što je sada zbog urušavanja demokratskih standarda i vladavine prava.

Komentari

komentar





You may also like