Erdogan: turska vojska ući će u Idlib!

Ono što je Geopolitika.News već u više navrata zadnje vrijeme najavljivala, pišući kako će turska vojska u dogovoru s Moskvom intervenirati u sirijskoj regiji Idlib, čini se, bit će i ostvareno. Naime, u četvrtak, 5. listopada, vraćajući se iz službenog posjeta Iranu, u svom službenom zrakoplovu novinarima se obratio turski predsjednik Erdogan, čije riječi prenosi turska televizija NTV:

„Mi smo razgraničili zone, tko i gdje će razmjestiti svoje promatrače. Naši vojnici će se nalaziti u Idlibu, a ruski izvan.“

Podsjećamo: sjevero-zapadna sirijska regija Idlib posljednji je veliki kompaktni teritorij koji nije pod nadzorom sirijske vojske ili kurdskih oružanih postrojbi koje nadziru sjever zemlje, već su u njoj koncentrirane brojne terorističke i radikalne islamističke snage od kojih se većina tamo povukla nakon poraza u ostalim dijelovima zemlje. Najjača od njih svakako je teroristička organizacija „Jabhat al-Nusra“ (pod različitim nazivljem i amblemima), koja je pod kuratorstvom Saudijske Arabije i koja je vojno nadjačala tamošnje proturske oružane formacije što je za Ankaru postao veliki sigurnosni problem jer više nije u mogućnosti upravljati stanjem. Prema procjenama ruskih vojnih analitičara, „Al-Nusra“ u Idlibu ima oko 2 i pol tisuće boraca što je veći broj od boraca ISIL-a na čitavom teritoriju Sirije. Formiranje zone deeskalacije u regiji Idlib, kojim bi de facto i završio građanski rat u toj zemlji i bio sveden još samo na uništenje preostalih terorističkih uporišta „Islamske države“ na istoku zemlje, bila je jedna od tema razgovora prošlog tjedna na sastanku predsjednika Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Ankari. Nakon sastanka ruski čelnik je izjavio o faktički stvorenim uvjetima za završetak rata u Siriji, a dogovor o tome nazvao je zajedničkim i prevažnim uspjehom.

Turski čelnik je, između ostalog,  o ovoj temi jučer sigurno razgovarao i s iranskim predsjednikom Hasanom Rouhanijem, jer su sve tri države prošlog mjeseca na pregovorima u Astani postigle sporazum o uspostavi posljednje – četvrte sirijske zone deeskalacije – one u regiji Idlib. Nakon toga sve je zapravo bilo svedeno na susrete čelnika triju država i njihov završni „amen“. Pritom je važno napomenuti kako su sve tri zemlje potpisale svoju privrženost teritorijalnoj cjelovitosti Sirije i privremeni karakter trajanja uspostavljenih sigurnosnih zona, do konačnog unutarnjeg političkog riješenja sirijskog pitanja nakon završetka rata i određivanja njezine budućnosti.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like