Erdogan tužio Wildersa za uvredu: „Izbacite Tursku iz NATO-a“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastavlja svoju „solo“ dionicu u borbi s Europom i njenim liderima i političarima. Nakon izrazito oštre i neprimjerene retorike prema Francuskoj i osobno njenom predsjedniku Emmanuelu Macronu, i prozivanja EU zbog fašizma i nacizma u njenom društvu i diskriminacije europskih muslimana, Recep Tayyip Erdogan danas je „oštricu svoga mača“ usmjerio prema glavnom nizozemskom i jednom najpopularnijih europskih ultra-desnih političara Geertu Wildersu. Radi se o čelniku nizozemske Slobodarske stranke i osobi koja je posljednje desetljeće imala jednu od glavnih uloga u formiranju rasprave o imigracijskoj politici u Nizozemskoj, iako nikada nije bio član vlade.

Foto: Geert Wilders, nizozemski političar

Erdogan se danas obratio turskom državnom odvjetništvu s upitom o podizanju kaznene prijave protiv spomenutog nizozemskog političara, zato što ga je osobno uvrijedio na društvenim mrežama (info: Anadolu).

A evo što se dogodilo:

Geert Wilders je u subotu, 24. listopada, objavio karikaturu s prikazom Erdogana te ga nazvao „teroristom“. U ponedjeljak je na društvenim mrežama objavio sliku tonućega broda s turskom zastavom uz natpis: „Do viđenja, Erdogan. Izbacite Tursku iz NATO-a“.





Erdoganovi odvjetnici podigli su prijavu tužiteljstvu u Ankari, izjavivši, kako turski sudovi imaju nadležnost po tom pitanju, jer „su uvrede bile usmjerene na adresu predsjednika Turske“, navodi Anadolu, pozivajući se na dokument koji su odvjetnici dostavili šefu turske države.

Prema riječima turskih odvjetnika, komentari Geerta Wildersa nisu sloboda govora, već su usmjereni na narušavanje „časti, ponosa i ugleda“ Recepa Tayyipa Erdogana.

 





 

Komentari

komentar

You may also like