Erdogan: u Libiju se već šalju turski vojnici

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak, 16. siječnja, kako se u Libiju šalju turski vojnici za pomoć Vladi nacionalnog sporazuma u Tripoliju.

Komentirajući stanje u Istočnom Sredozemlju, turski je vođa kazao kako će, sukladno sporazumima s Libijom o jurisdikciji (razgraničenju) na Sredozemnom moru, turska vlada ove godine izdati licence za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina. U prvoj fazi brod Oruç Reis provodit će geološko istraživanje, priopćila je turska agencija Anadolu.

Podsjećamo: zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA) koju podupire vlada na istoku zemlje general Khalifa Haftar otputovao je 14. siječnja iz Moskve, gdje se očekivalo potpisivanje sporazuma o prekidu vatre između njegovih snaga i snaga odanih vladi u Tripoliju. Za razliku od Haftara, sporazum je potpisao predsjednik međunarodno priznate vlade Fayez al-Sarray. Međutim, realno govoreći, vladine snage imaju kontrolu nad vrlo malim područjem koje gravitira glavnom gradu Tripoliju, dok Haftarova LNA nadzire veći dio zemlje.

Nakon Haftarovog odbijanja ponuđenog sporazuma o prekidu vatre, koji se trebao potpisati pod pokroviteljstvom Rusije i Turske, Erdogan je već slijedeći dan, bez diplomatskog uvijanja, kazao, kako će Turska Haftaru dati „zasluženu lekciju“. Međutim, teško je vjerovati kako će se turski vojnici aktivnije uvlačiti u složeni i rizični vojni sukob u Libiji i da će, vjerojatno, prije svega svojom nazočnošću pokušati onemogućiti daljnje Haftarove napade na Tripoli i održati status quo tj. spriječiti rušenje tamošnje vlade, s kojom je Ankara krajem prošle godine potpisala po sebe unosan sporazum o morskom razgraničenju u istočnom sredozemlju, koji joj omogućuje pravo na eksploatiranje tamošnjih bogatih energetskih nalazišta. Taj sporazum ništavnim su proglasili Grčka, Egipat, Cipar i Izrael, a iza njih su otvoreno stale i EU i SAD.

Komentari

komentar
You may also like