Erdogan uplašio investitore protjerivanjem stranih veleposlanika: lira opet u snažnom padu

Nakon što je prije nekoliko dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao Ministarstvo vanjskih poslova na protjerivanje 10 stranih veleposlanika iz Turske zbog „miješanja u unutarnje stvari“ te zemlje (9 veleposlanika su iz EU, jedan je iz SAD-a), došlo je do novog potresa nacionalne valute lire, izazvanog strahom investitora ionako već ranije uzrokovanog Erdoganovim uplitanjem u regulacijske poslove Središnje banke.

Čelnici glavnih oporbenih stranaka u Turskoj objavili su kako je poziv na protjerivanje veleposlanika “taktički potez” šefa države da odvrati tursku javnost od gospodarskih problema u zemlji.

Od početka godine turska nacionalna valuta izgubila je 24% svoje vrijednosti, a stopa deprecijacije lire naglo je porasla prošlog tjedna, kada je središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu s 18% na 16%, dok je. istodobno, inflacija porasla na gotovo 20 posto.

Investitori u Turskoj, koji su već šokirani Erdoganovim miješanjem u monetarnu politiku Središnje banke, nazvali su taj potez “nepromišljenim”, piše u ponedjeljak turski portal Ahval.

Nacionalna valuta Turske nastavila je danas, 25. listopada, svoju stalnu deprecijaciju, približavajući se psihološkoj razini od 10 lira za američki dolar. Otvaranjem jutrošnjeg trgovanja na Istanbulskoj burzi, turska valuta pala je na još jednu rekordno nisku razinu od 9,85 lira za 1 američki dolar.

Podsjećamo: nedavne ankete o istraživanju javnog mišljenja ukazuju kako vladajuća Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) gubi potporu javnosti, a njegov osobni rejting je u stalnom padu, što je po njega nezgodno s obzirom da se u lipnju 2023. g. održavaju redoviti predsjednički i parlamentarni izbori. Istodobno, osokoljena rezultatima anketa, oporba najavljuje mogućnost održavanja i prijevremenih izbora s obzirom na teško gospodarsko stanje u zemlji.





S druge strane predsjednik Erdogan i njegovi najbliži suradnici tvrde kako će oporba, bez obzira na to kada će se izbori održati, doživjeti „potpuni poraz“.

Komentari

komentar





You may also like