Erdogan više nije neutralan: “Neprihvatljivo” je rusko priznavanje novih republika u Ukrajini

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je novinarima da je rusko priznanje dviju odcijepljenih regija u istočnoj Ukrajini “neprihvatljivo” te je pozvao sve strane na poštivanje međunarodnih zakona, izvijestila je televizijska kuća NTV.

Turska, članica NATO-a, koja graniči s Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru, ima dobre odnose s obje zemlje i načelno se protivi sankcijama. Ankara se ponudila kao medijator u krizi koja traje između Ukrajine i Rusije. Erdogan je u telefonskom razgovoru Putinu rekao da vojni sukob u regiji ne bi nikome koristio i ponovo ponudio pomoć u pronalaženju rješenja, objavio je ured turskog predsjednika.

Erdogan je također istaknuo da cijeni blisku suradnju s Putinom glede regionalnih pitanja te da želi tako nastaviti. “Predsjednik Erdogan, koji je ponovo pozvao na rješavanje trenutnog stanja putem dijaloga, naglasio je da je važno da se diplomacija stavi na prvo mjesto te da Turska također nastavlja sa svojim konstruktivnim djelovanjem u NATO-u”, priopćio je ured predsjednika. Ranije su mediji izvijestili da je Erdogan rekao da Turska ne smije odustati od veza niti s Ukrajinom niti s Rusijom.

Turska surađuje s Rusijom na području trgovine te uvozi puno ruske energije. Ankara je izazvala ljutnju SAD-a kada su odlučili kupiti ruski protuzračni sustav S-400. S druge strane, Moskva je kritizirala Tursku jer je prodaja Ukrajini napredne vojne dronove krajem prošle godine.

Komentari

komentar





You may also like