Erdogan vs. Trump: Turska spremna uspostaviti mehanizam za neometanu trgovinu s Iranom

Čini se kako Turska i definitivno iskače iz sfere utjecaja Sjedinjenih Država. Osim po pitanju Sirije, što je, uz neuspio državni udar 2016.g. u Turskoj bio i glavni uzrok poremećaja odnosa dvaju važnih partnera unutar NATO saveza, to je vidljivo i kroz razvoj svestrane, uključno i vojne suradnje Turske i Rusije, ubrzanog razvoja tursko-iranskih odnosa, suprostavljanje Ankare jednostranom američkom povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uvođenju američkih sankcija protiv Teherana i td., i td. A upravo na ovo posljednje odnosi se i danas prispjela vijest o tome, da je Ankara spremna na osnivanje mehanizma za bilateralnu trgovinu s Iranom, sličnog onom kojeg uspostavlja Europska unija.

„Turska pozdravlja europski mehanizam posebne važnosti (SPV) za trgovinsku suradnju s Iranom i spremna je surađivati u njegovom okviru, a također je spremna i za uspostavu (svog) sličnog mehanizma“, izjavio je u četvrtak, 14. veljače, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na sastanku s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem uoči trostranoig summita Rusija-Turska-Iran koji danas počinje u Sočiju.

Iranski predsjednik je istom prigodom također izrazio zainteresiranost za daljnji razvoj gospodarske suradnje s Turskom, između ostalog u energetskoj i industrijskoj sferi.

Podsjećamo: Njemačka, Francuska i Velika Britanija osnovale su zasebni platni kanal za trgovinu s Iranom (vidi poveznicu ispod teksta). Radi se o mehanizmu INSTEX, koji će omogućiti zaobilaženje američkih sankcija pri obavljanju poslova s Iranom i očuvanje Zajedničkog plana djelovanja  unutar iranskog nuklearnog programa, dogovorenog u sklopu sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015.g., iz kojeg su se Sjedinjene Države jednostrano povukle u svibnju prošle godine. Washington je nakon toga protiv Teherana uveo „nikada strože“ sankcije, uključno i one protiv iranskog energetskog sektora i svih onih inozemnih tvrtki i zemalja koje s njim po tom pitanju surađuju.

INSTEX će biti predstavljen kroz privatnu tvrtku, čije će sjedište biti u Francuskoj, upravljački menadžment predvodit će Nijemci, dok će predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva predsjedati nadzornim vijećem. I druge članice EU moći će se priključiti tom novom sustavu, kojeg su u međuvremenu pozdravile i Kina i Rusija.

Zoran Meter: EU I KINA PREKO IRANA PROTIV AMERIČKIH SANKCIJA
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like