Erdogan za rat, Lavrov i Cavushoglu za hitan prekid vatre u Nagorno Karabahu

Sinoć su telefonski razgovarali ministri vanjskih poslova Rusije i Turske Sergey Lavrov i Mevlut Cavushoglu. Tema – naravno,  eskalacija sukoba u Nagorno Karabahu i okolnim područjima.

„Pozorno je razmotrena eskalacija napetosti oko Nagorno Karabaha. Ministri su izrazili ozbiljnu zabrinutost nastavkom oružanog sukoba i zauzeli se za hitno zaustavljanje vojnih aktivnosti. Naglašena je nedopustivost uvlačenja u sukob boraca nezakonitih organizacija iz drugih regija“, rečeno je u ruskom MVP, i dodano, kako su dvojica ministara izjavila i o potrebi donošenja uravnoteženih koraka u planu pružanja političko-diplomatske suradnje Bakuu i Erevanu. Potvrđena je spremnost za čvrstu koordinaciju djelovanja Rusije i Turske za stabilizaciju stanja s ciljem skorog povratka rješavanja karabaškog sukoba u mirne pregovaračke okvire.

Ovdje treba naglasiti kako je prije ovog razgovora turski predsjednik Erdogan javno dao do znanja kako ge ne interesiraju zajednički poziv predsjednika SAD-a, Rusije i Francuske o hitnom završetku sukoba bez bilo kakvih preduvjeta s obje sukobljene strane, a koji je upućen kroz njihovu zajedničku izjavu jučer poslije podne (vidi poveznicu ispod teksta). Erdogan je ponovio svoje uvjete za primirje – „oslobođenje okupiranih azerbajdžanskih zemalja od strane azerbajdžanske vojske“.Pri tom je turski vođa bio vrlo oštar prema liderima triju zemalja – koje čine Minsku grupu OESS-a, Trumpu, Putinu i Macronu:

„Supresjedatelji Minske grupe OESS-a već 30 godina ignoriraju rješavanje armensko-azerbajdžanskog sukoba. Rezultat toga i jesu sadašnji događaji. Nastavljajući (sadašnji) pozivi supresjedatelja za prekid vatre su neprihvatljivi. Rješenje problema uslijedit će nakon povlačenja armenske vojske s teritorija Azerbajdžana. Naša braća u Azerbajdžanu primorana su danas sami rješavati svoj problem. Za nas su nevažni pozivi strana koje ignoriraju čin okupacije“, zaključio je Recep Tayyip Erdogan.

TOP VIJEST: Trump, Putin i Macron pozvali na hitno primirje u Nagorno Karabahu





 

Komentari

komentar





You may also like