Erdogan: želimo bolje odnose s Izraelom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u petak kako želi bolje odnose s Izraelom, objavio je Reuters.

Portal Geopolitika News jučer je objavio kako, prema Axios, Azerbajdžan pokušava biti medijator u poboljšanju odnosa između Izraela i Turske:

Američki portal Axios piše, pozivajući se na izjave visokih izraelskih dužnosnika, kako predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev pokušava biti medijator u popravljanju odnosa između Izraela i Turske.

Barak Ravid, Axiosov dopisnik iz Tel Aviva, napominje kako su Turska i Izrael imali važnu ulogu u azerbajdžanskoj vojnoj pobjedi protiv armenskih snaga. Turska je uloga poznata – od slanja džihadista sa sjevera Sirije kao pomoć azerbajdžanskim snagama, kao i vojnih instruktora te prodaje raznog oružja. Izrael je pak prodao, kao i Turska, dronove Azerbajdžanu koji su imali možda i ključnu ulogu u sukobu.

Aliyev je, prema pisanju Axiosa, razgovarao s Erdoganom o izraelsko-turskim tenzijama u nedavnom telefonskom razgovoru.

Savjetnici azerbajdžanskog predsjednika poručili su Izraelu kako je Erdogan pozitivno reagirao na ideju poboljšanja odnosa, piše Axios.





“Aliyev i njegovi viši savjetnici priopćili su da žele da se oba dobra prijatelja (Azerbajdžana op.a) – Turska i Izrael – vrate u normalne odnose i spremni su pomoći da se to i dogodi”, rekao je izraelski dužnosnik novinaru Axiosa.

Međutim, Axios navodi kako izraelski dužnosnici kažu da neće poboljšati odnose s Turskom na način koji bi značio pogoršanje dobrih odnosa s Grčkom i Ciprom, što je važno u kontekstu spora u istočnom Mediteranu.

Erdogan je novinarima u petak apostrofirao pitanje odnosa prema Palestincima kao ključnu točku neslaganja.

“Palestinska politika je naša crvena linija. Ne možemo prihvatiti izraelsku politiku prema Palestini. Njihova nemilosrdna djela tamo su neprihvatljiva”, poručio je Erdogan.





Međutim, kazao je da bi, ako ne bi bilo problema na najvišoj razini, odnosi “mogli biti puno drugačiji”.

“Željeli bismo poboljšati naše odnose”, kazao je Erdogan, prenosi Reuters.

Erdogan je veliki podupiratelj militantnog pokreta Hamas koji upravlja Pojasom Gaze i često ispaljuje rakete na Izrael.

Izrael je tri puta ratovao s Hamasom od 2007. kada je ta islamistička organizacija preuzela vlast od sekularnog Fataha u Pojasu Gaze. Na Zapadnoj obali palestinska je vlast još uvijek Fatah, čiji je predsjednik Mahmud Abas i predsjednik Palestinske samouprave.

Komentari

komentar

You may also like