Erdoganove igre: Zapad “bez ograničenja napada Rusiju”, a ona se brani!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas, na povratku iz Uzbekistana gdje je jučer održan prvi summit Organizacije turskih država – OTS (kolokvijalno „turskog svijeta“, vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta) kako Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, “bez ograničenja napada Rusiju”, a Rusija se, kako je rekao, opire.

“Rusija nije obična država, ona je moćna država. Naravno, Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, napada Rusiju gotovo neograničeno. Suočena sa svim tim, Rusija se, naravno, opire. Mi također pokušavamo shvatiti kako možemo otvoriti koridor do mira… Vjerujemo da bi najbolji put za to mogao biti put dijaloga,” kazao je Erdogan novinarima u zrakoplovu po povratku iz Samarkanda.

Erdogan je kazao kako očekuje razgovore s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom u sljedeća dva ili tri dana.

“U ova 2-3 dana, ako budem mogao kontaktirati s njim, imat ću priliku razgovarati s njim o tome što on misli, koje će korake poduzeti, poglavito koje korake mogu poduzeti da se ovaj proces pokrene, odnosno pokrene dijalog sa svijetom”, kazao je turski vođa.

“Razgovarat ćemo i s gospodinom Zelenskim i vidjeti što oni misle, kako gledaju na takav scenarij (o turskom posredovanju u Ukrajini).

Erdogan se osvrnuo i na tzv. “žitni koridor”.





“Po mom mišljenju, bilo bi pogrešno (za njega) postaviti vremenski okvir. Rekli smo da što duže drže taj posao, to će biti korisniji. S druge strane, moramo dobro ocrtati okvire ovog posla i dobro ga obaviti. Drugim riječima, kao što je g. Putin rekao, ovaj se korak može učiniti za afričke zemlje. Budući da su trenutno siromašni ljudi s nedostatkom hrane u Africi bilo bi nepravedno ostaviti Afriku po strani i poslati njezine (poljoprivredne proizvode) u Europu”, kazao je turski čelnik.

Također je izjavio kako smatra svrsishodnim da ruski predsjednik Vladimir Putin sudjeluje na G20 u Indoneziji 15. i 16. studenog, no to je odluka o njegovom nedolasku njegova stvar, o čemu je pogrešno raspravljati. Rusiju će predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Inače, jedna od glavnih intriga summita G20 mogući je susret čelnika Sjedinjenih Država i Kine, Joe Bidena i Xi Jinpinga, iako kinesko Ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo sudjelovanje Xi Jinpinga na tom forumu.





Z. Meter: Stvara se Turski svijet! Prvi summit Organizacije turskih država

Komentari

komentar

You may also like