Eruptirao vulkan u blizini glavnog grada Islanda

Vulkan je eruptirao na planini u blizini glavnog grada Islanda Reykjavika nakon višednevnih porasta aktivnosti potresa u tom području, priopćio je u srijedu Islandski meteorološki ured (IMO), a prenosi Reuters.

Slike i prijenosi uživo lokalnih novinskih kuća MBL i RUV pokazali su lavu i dim kako izbijaju iz pukotine u zemlji na strani planine Fagradalsfjall, koja je prošle godine doživjela erupciju koja je trajala šest mjeseci.

Turisti i stanovnici trebali bi izbjegavati to područje zbog otrovnih plinova, iako nije bilo neposredne opasnosti od oštećenja kritične infrastrukture, stoji u priopćenju Odjela za civilnu zaštitu i upravljanje u hitnim situacijama.

Proglašen je “crveni kod” kako bi se zrakoplovima zabranio let iznad mjesta, iako su helikopteri poslani da izvide situaciju, rekao je IMO za Reuters.

 





Ako se potvrdi da je epidemija slična pukotinama viđenim prošle godine, zrakoplovno upozorenje bi vjerojatno bilo smanjeno na narančasto, signalizirajući manju opasnost, rekao je glasnogovornik agencije. “Trenutačno nema prekida u letovima prema i s Islanda, a međunarodni koridori letova ostaju otvoreni”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Poluotok Reykjanes vulkansko je i seizmičko žarište, a izbijanje se dogodilo samo 25 km od Reykjavika i 15 km od međunarodne zračne luke. U ožujku prošle godine fontane lave spektakularno su eruptirale u tom području iz pukotine duge 500 do 750 metara, nastavile su se sve do rujna i privukle tisuće Islanđana i turista na mjesto događaja.

Za razliku od erupcije ledom prekrivenog vulkana Eyjafjallajokull 2010. godine, koja je zaustavila oko 100 000 letova i prisilila stotine Islanđana da napuste svoje domove, ne očekuje se da će ova erupcija izbaciti puno pepela ili dima u atmosferu.





Smješten između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, među najvećima na planetu, Island često doživljava potrese i ima veliku vulkansku aktivnost jer se dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

 

Komentari

komentar

You may also like