Escobar: Sporazum Srbije i Kosova nije o priznanju, ali je pravno obvezujući

Sporazum koji su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti prihvatili u subotu u Ohridu pravno je obvezujući za obje strane, a ispunjenje dogovorenog utjecat će na njihov europski put, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, prenosi Hina.

Kosovo i Srbija suglasili su se o provedbi sporazuma EU-a o normalizaciji odnosa, a obje su strane dogovorile i prihvatile provedbeni aneks sporazuma na putu ka normalizaciji međusobnih odnosa, objavio je u subotu, poslije 12 sati razgovora u Ohridu, šef europske diplomacije Josep Borrell.

Komentirajući činjenicu da srbijanski predsjednik nije želio potpisati taj dokument, Escobar je novinarima u Bruxellesu rekao da se radi o pravno obvezujućem sporazumu, na koji sam potpis nema nikakav pravni utjecaj.

Tvrdi se da svrha tog sporazuma nije međusobno priznavanje Srbije i Kosova, već normalizacija odnosa dviju zemalja. “Pratit ćemo kako se dogovoreno implementira kako bismo potaknuli Beograd i Prištinu da provode sporazum”, izjavio je Escobar. On je, prema izvješću beogradskih medija iz Bruxellesa, ocijenio da taj dokument predstavlja početak pomirenja između Srbije i Kosova.

Primjena dogovorenog mora početi odmah, a i Beograd i Priština imati će koristi od toga, rekao je Escobar. Podsjetio je kako se Srbija obvezala da počne priznavati kosovske dokumente i nacionalne simbole, dok je za Prištinu važno da počne izradu nacrta rješenja vezanog za asocijaciju općina s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Američki dužnosnik ocijenio je da za Prištinu najveći značaj ima prijem u euroatlantske strukture, dok je za Beograd to početak razgovora o formiranju zajednice kosovskih općina sa srpskom većinom. Escobar je istaknuo da ideja asocijacije općina sa većinskim srpskim stanovništvom treba biti u interesu građana i omogućiti Srbima sudjelovanje u demokratskom životu, s tim da ne ugrožavaju funkcioniranje Kosova.

Američki dužnosnik je najavio i da se može očekivati veće angažiranje Sjedinjenih Američkih Država i EU-a kako bi se pružila pomoć Srbiji i Kosovu da provedu dogovoreno.

Sve zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju brži put ka EU-u, ocijenio je Escobar. Izrazio je nadu da će sve članice Europske unije priznati Kosovo u bliskoj budućnosti.

Pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo nisu u međuvremenu primijenile stajalište o prihvaćanju državnosti i neovisnosti bivše srbijanske pokrajine koja je 2008.. proglasila nezavisnost, ali su podržale europski plan za normalizaciju odnosa dviju strana.

A. Mirić: Vučić i Putin sviraju rekvijem za Crnu Goru, a zapad igra neku svoju igru!?

Komentari

komentar

You may also like