Eskalacija sukoba u Čadu: sin naslijedio ubijenog predsjednika

Nakon što su pobunjeničke skupine na sjeveru Čada ubile predsjednika u borbi, njega je naslijedio sin.

Ubijeni Idriss Deby bio je na vlasti 30 godina, a brojni vanjski promatrači kritizirali su ga zbog lažiranja izbora i nasilnih obračuna s opozicijom. No, autokratski pristup nije ga koštao vlasti, a  dugoročnosti vladavini pomoglo je i to što je miljenik zapada, “hrabri prijatelj i vojnik” kako kaže Macron. No, ono što ga jest koštalo vlasti je metak od strane pobunjenika na sjeveru zemlje uz granicu s Libijom.

Sada ga je naslijedio sin, 37-godišnji general Mahmat Deby Itno, piše AFP. Nekakvim tranzicijskim aktom de facto je preuzeo vojsku, zakonodavnu i izvršnu vlast.  Sukobi između autokratske “službene” vlade na čelu s Patriotic Salvation Movement (PSA) i pobunjenika na sjeveru (FACT) dodatno su se intenzivirali od kada je nasljednik “zasjeo” na tron. Dok mladi general pokušava osvetiti oca, pobunjenici tvrde: “Čad nije monarhija”.

Ipak, poznavatelj odnosa u regiji Roland Marchal, za francuski AFP je iznio kako je prilično siguran da je veća prijetnja novom vladaru omraženost unutar vladajuće stranke. Tvrdi da je novi vladar previše mlad za ukus starijih generala koji ga ni prije nisu voljeli. Marchal tvrdi kako će se dogoditi “noć dugih noževa”.

Komentari

komentar





You may also like