Eskalacija uoči izbora: mirotvorci UN-a ubijeni u Srednjoafričkoj Republici

Tri mirotvorca UN-a iz Burundija ubijena su u Srednjoafričkoj Republici u petak, objavio je UN, prenosi Al Jazeera.

Za sada nije potvrđeno tko je ubio mirotvorce u Dekoi i Bakoumi netom nakon što je pobunjenička koalicija objavila da prekida trodnevno primirje uoči općih izbora, o čemu smo ranije pisali:

Pobunjenička Koalicija patriota za promjenu odustala je od trodnevnog primirja uoči općih izbora za vikend zbog te nastavljaju ofenzivu protiv vladinih snaga, prenosi AFP.

Portal Geopolitika News pisao je kako su pobunjeničke skupine u Srednjoafričkoj Republici u subotu objavile sklapanje Koalicije patriota za promjenu te da su zauzeli glavne prometnice prema prijestolnici Banguiu.

Predsjednik Faustin-Archange Touadera tvrdi da su mu u pomoć stigle ruske i ruandanske postrojbe.

Koalicija za promjenu objavila je priopćenjem kako je “odlučila prekinuti primirje od 72 sata koje si je nametnula i nastaviti neometani marš prema krajnjem cilju”., prenosi AFP.





Pobunjenici pozivaju predsjednika da otkaže opće izbore. Vladajući su odbacili ultimatum pobunjenika.

Koalicija za promjenu kontrolira oko dvije trećine zemlje te optužuje predsjednika da pokušava namjestiti rezultate izbora, dok Touadera optužuje svog prethodnika Francoisa Bozizea za pokušaj državnog udara s pobunjenicima.

“Tri su mirotvorca iz Burundija ubijena i dva su ranjena”, navodi se u priopćenju UN-a.





Al Jazeera piše kako je Faustin-Archange Touadera favorit na predsjedničkim izborima. Pobunjenici su pozvali na otkazivanje izbora, između ostalog, zato što je Vrhovni sud odbio prihvatiti nekoliko kandidatura za predsjednika. Među odbijenima je i spomenuti Francois Bozize.

Iz utrke za predsjednika se povukao Jean Serge Bokassa, sin jednog od najzloglasnijih afričkih vladara 20. stoljeća – samoproglašenog cara Jeana Bedela Bokasse. Kandidat s najviše šansi nasuprot Touaderai je bivši premijer Anicet-Georges Dologuele kojega podržava i Bozize, navodi Al Jazeera.

 

Komentari

komentar

You may also like