Esper: SAD će nastaviti prodaju oružja Tajvanu

Američki ministar obrane Mark Esper je na današnjoj on line konferenciji za medije izjavio kako će SAD nastaviti prodavati oružje Tajvanu.

„Privrženi smo regionalnoj sigurnosti i miru. Nastavit ćemo se pridržavati naših obveza… Što se tiče Tajvana, mislimo na isporuke oružja. Nastavit ćemo prodavati oružje (Tajvanu). Nastavit ćemo vršiti operacije za održavanje slobode plovidbe, uključno i u Tajvanskom tjesnacu.

Podsjećamo: Kina izražava svoje oštro protivljenje nastavku američke prodaje oružja Tajvanu, kojega smatra neotuđivim dijelom svoga teritorija. Isporuke američkog naoružanja intenzivirale su se dolaskom Trumpove administracije u Bijelu kuću, sukladno njegovoj oštroj protukineskoj politici. Peking je najavio i uvođenje sankcija protiv američkog velikog vojno-industrijskog koncerna Lockheed Martin, glavnoga po pitanju vojnog naoružanja namjenjenog Tajvana. Nedavno je State Department odobrio i moguću prodaju Tajvanu moderniziranih sustava za proturaketnu obranu Patriot za iznos od 620 milijuna dolara.

Slika: tajvanski PRO sustavi “Patriot” američke proizvodnje
Pitanje Tajvana je i najosjetljiviji dio ukupnih američko-kineskih odnosa, koji se, zapravo, temelje na američkoj suzdržanosti oko pružanja potpore toj zemlji. Tajvan je malo tko u svijetu, osim nekolicine egzotičnih državica, uopće i priznao kao nezavisnu državu ne samo zbog jasnih povijesnih okolnosti koji tome ne idu u prilog, već i zbog posljedičnog nedvojbenog oštrog odgovora Kine, uključno i prekida diplomatskih odnosa, a što je malo kome u interesu ma što god o Tajvanu mislio.

Komentari

komentar

loading...

You may also like