Esper: SAD neće ustupiti niti pedlja u Tihooceanskoj regiji

Američki ministar obrane Mark Esper izajvio je prigodom svoga posjeta Havajima, kako SAD sebe smatraju obveznima voditi glavnu ulogu u Tihooceanskoj regiji i da „ne namjeravaju odstupiti niti pedlja“ pred drugim državama, koje smatraju kako je njihov politički ustroj bolji.

U svom govoru Esper je kazao kako SAD žele raditi s Kinom kako bi je uvjerili u nužnost uvažavanja međunarodnog poretka, temeljenog na pravilima, neovisno o tome što je Peking „ne jednom prekršio svoja obećanja i provodi agresivnu modernizaciju oružanih snaga“ (info: Reuters).

„Sjedinjene Države obvezne su igrati vodeću ulogu. Mi smo tihooceanska zemlja, indo-tihooceanska zemlja, dovoljno dugo vremena“, kazao je Mark Esper, dodavši, kako SAD ne namjeravaju ustupiti niti pedlja zemlje drugima, koji smatraju kako je njihov politički sustav bolji, da su bolja njihova ljudska prava, sloboda govora, sloboda vjeroispovijedi i td.

Ovaj govor itekako je posljedica naglog jačanja napetosti između SAD-a i Kine, ne samo one političke i vojne, najviše izražene u zonama južnokineskog i istočnokineskog mora (vidi poveznicu ispod teksta), već i zbog pokrenutog gospodarskog rata između dviju najvećih ekonomija svijeta.

(Video) Kina lansirala dvije balističke rakete u Južnokineskom moru, kao odgovor na američke poteze





 

 

Komentari

komentar





You may also like