Estonija izbila na 1. mjesto u svijetu po stopi zaraze od Covida-19

Estonija je izbila na prvo mjesto u svijetu prema stopi zaraze od koronavirusa Covid-19 na 100 tisuća stanovnika. U Estoniji taj broj iznosi 112, a na drugom je mjestu Češka sa 109. O tome navodi američki medij The New York Times.

Dan ranije, Estonija je zabilježila novi rekord dnevnog porasta slučajeva koronavirusa – njih 1 957, a 11. ožujka uvedeno je i potpuno zatvaranje: sve su škole prebačene na učenje na daljinu (on line), maloprodajna mjesta su zatvorena, osim trgovina prehrambenim proizvodima i gorivom.

Kako navode pojedini estonski mediji jučer je postavljen i još jedan rekord, onaj o broju dnevno cijepljenih osoba – 11 128. Međutim, taj će ritam biti teško nastaviti s obzirom kako se i ta zemlja suočava s problemima u opskrbi naručenih doza cjepiva. Na primjer, već po tom pitanju „zloglasna“ AstraZeneca isporučuje znatno manje cjepiva od obećanog, a problem bi mogle predstavljati i vijesti o rizicima oko uporabe tog cjepiva čemu posljednjih dana svjedočimo diljem EU.

“Ne možemo dobiti količinu cjepiva koja nam je obećana. Primjerice, prošlog su nam tjedna obećali da će sljedeći tjedan biti isporučeno 19.600 doza cjepiva, a sredinom ovog tjedna rekli su da će smanjiti količinu na 9600. Jučer smo dobili najnovije podatke da će količina cjepiva biti manja od 3.000 doza. Jedina isporuka cjepiva koja stiže u obećanoj količini i na vrijeme je PfizerBioNTech ”, izjavio je Yullar Lanno, voditelj estonskog Odjela za zdravstvo.

 
 

Komentari

komentar

You may also like