Estonija kupuje “Blue Spear” protubrodske projektile od Izraela

Izraelska svemirsko-zračna industrija (IAI) objavila je prošli tjedan da je postignut dogovor s Estonijom o isporuci raketnog sustava kopno-more “Blue Spear” (5G SSM), piše The Jerusalem Post.

Estonski Centar za ulaganja u obranu (ECDI) objavio je da je Proteus Advanced Systems, zajedničko ulaganje izraelske zrakoplovne industrije i ST Engineering Land Systems (iz Singapura), pobijedio na natječaju za opskrbu estonske vojske naprednim protubrodskim raketnim sustavima.

Sustav Blue Spear omogućuje lansiranje s kopnenih platformi, a projektil let sporije od brzine zvuka. Ovaj projekt je prilično ambiciozan s obzirom na u obrambenu povijest Estonije. Protubrodski sustav može djelovati u svim vremenskim uvjetima, po noći, a pruža mogućnost pogađanja ciljeva i izvan vidokruga na moru.

Estonski ministar obrane, Kalle Laanet, rekao je: “Ovaj sustav naoružanja značajno poboljšava našu obalnu obranu i šalje jasnu poruku da doprinosimo regionalnim i kolektivnim naporima obrane. Ovo je jedan od najsloženijih i visokotehnoloških oružanih sustava svih vremena i veliki iskorak za obrambene snage Estonije. Drago mi je da Estonija ima obrambenu industriju sposobnu sudjelovati u takvim visokotehnološkim projektima.”

Ministar obrane Kalle Laanet rekao je u srijedu novinarima kako je za razvoj obalnih obrambenih sposobnosti Estonije predviđeno više od 100 milijuna eura, dodajući da je sporazum potpisan u utorak povjerljiv i da se troškovi ugovora neće otkriti. Na pitanje koliko je sustava kupljeno, Laanet je rekao: “dovoljno”, te dodao da je i broj kupljenih sustava također tajni. Procjenjuje se da će prvi sustavi naoružanja stići u Estoniju krajem 2023. godine, prenosi Baltic Times.

Maksimalni domet projektila je 290 km. Projektil koristi INS sustav za navođenje. Također, iz tvrtke tvrde da je projektil imun na ometanja unutarnje GPS navigacije, piše The Defense News.





Komentari

komentar

You may also like