Estonija obustavlja cijepljenje osoba mlađih od 60 godina AstraZenecom

Nakon što je EMA jučer priznala trombozu kao „rijetku nuspojavu“ nakon uporabe cjepiva AstraZenece protivkoronavirusa COVID-19, danas je reagirala Estonija.

Irja Lutsar, predsjednica Znanstvenog vijeća za kontrolu koronavirusa pri estonskoj vladi izjavila je kako je potvrđena veza između cjepiva AstraZeneca i pojave tromboze. Stoga, sve dok se ne dobiju točniji podaci, država obustavlja uporabu cjepiva AstraZeneca za osobe mlađe od 60 godina, navodi medij err.ee.

“Naravno, nisu svi stručnjaci istog mišljenja, ali mnogi su kazali kako postoji veza između cjepiva i sindroma koji doprinosi trombozi. Odbor za imunizaciju odlučio je da se ne preporučuje korištenje cjepiva AstraZeneca za osobe mlađe od 60 godina – sve dok ne postanu dostupni novi podaci”, pojasnila je Lutsar.

Ministar zdravstva Tanel Kiiku, kazao je kako će biti moguće koristiti cjepivo AstraZeneca ako liječnik njegovu primjenu smatra razumnom.

“Ne postoji potpuna zabrana, ali preporuke Znanstvenog vijeća i Komisije za imunoprofilaksu trebaju se uzeti ozbiljno”, naglasio je Kiik.

Ovdje bismo dodali, a koji će to liječnik, nakon ovih preporuka, sebi dati za pravo kazati nešto takvo tj. na sebe preuzeti odgovornost za eventualne neželjene nuspojave?
Dužnosnica Ministarstva socijalne skrbi Maris Jesse objasnila je da je dio zabune u vezi s cjepivom proizišao iz činjenice da je država bila prisiljena donositi odluke na brzinu.

„Moramo napraviti kratku pauzu kako bi stručnjaci mogli razmisliti i formulirati zajedničke smjernice. Dobre odluke ne rađaju se na brzinu, već nastaje samo zbrka koja nikome ne treba”, kazala je.

Od 4. travnja u EU registrirana su 222 slučaja tromboze nakon 34 milijuna cijepljenja. U 18 slučajeva pojava krvnih ugrušaka dovela je do smrti pacijenta.

Što raditi s cjepivom AstraZeneca? Ljudi se jednostavno boje, htjela Vlada to priznati ili ne

Komentari

komentar
You may also like